Защо ни таксуват допълнително?

Осигурени пациенти плащат за медицински услуги по морето, само защото търсят помощ от дежурни джипита. Оказва се, че НЗОК не покрива здравните грижи за болните от други населени места, ако дойдат в извънработно време. От това се оплакват пациенти и медици. 

По темата

На море с 9-месечно бебе, което внезапно започва да кашля. Това се случва преди дни на Цветан Младенов и съпругата му. Семейството отива да търси медицинска помощ в Царево. Здравноосигурени са, но въпреки това им е отказана безплатна медицинска помощ и трябва да платят. Отиват и до Приморско, където попаднали в същата ситуация.

Въпреки това лекарите са категорични, че никой не може да върне дете до 1 година независимо от състоянието му. Оказва се, че може да ползваме дежурни кабинети, но само ако нашето джипи има договор с тях. В други населени места правилото не важи.

„Лечението на пациенти от други здравни райони в дежурни кабинети не е уредено като финансиране и затова лечебното заведение изисква заплащане. За този проблем ние сме информирали Здравното министерство и НЗОК, тъй като това е проблем”, обясни д-р Таня Макшева, директор на РЗОК-Бургас.

Дори и в работно време, личните лекари получавали малко за преглед на чужди пациенти.

От НЗОК напомнят, че всеки здравноосигурен болен може да ползва безплатни здравни грижи на морето. Необходимо е само да носи здравноосигурителна книжка и да се разболее в работното време на съответното джипи или в момент, когато спешните екипи не са по адреси.

Репортер: Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.