До евентуалното въвеждане на промяната проблемът с липсата на места в детските заведения ще бъде решен, каза Петър Николов

Крачка назад - държавата се отказа от идеята си за по-къса лятна ваканция за учениците. Образователното министерство обаче излезе с "ново 20". Обяви, че предвижда промени за най-малките. Предучилищното образование ще започва задължително на 4 години. Предложението вече предизвика разнопосочни реакции.

Уседналост – основен критерий за прием на първокласници?

Според анализ на образователното министерство децата, които не преминават през предучилищна подготовка, по-често отпадат от системата. Затова дошло и предложението - за класната стая да се готвят още от 4-годишни. 

Предучилищното образование ще бъде просто задължителна и безплатна детска градина. Към момента, в който се въведе промяната, ще има места за всички деца. Няма как да направиш нещо задължително и да не осигуриш места”, обясни в ефира на "Здравей, България" заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов. 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Предучилищна подготовка още на 4 г.

Образованието в тази ранна детска възраст е да контактуваш с хора в група. И тук е мястото на учителката в първи клас - да каже какво е поведението на едно дете, което идва от домашно възпитание при баба и такова, което идва от детска градина”, коментира Лара Златарева, телевизионен водещ и родител.

Заплатите на учителите – отново на дневен ред

Промяната е насочена главно към децата от уязвимите групи и към тези, чиито майчин език не е българският. Същото предложение имаше и в първоначалния вариант на Закона за предучилищното и училищното образование. То обаче беше отхвърлено заради много родители, които не бяха съгласни и искаха да имат избор дали да се грижат сами за децата си в ранната им възраст.

Дания – страната, в която децата ходят на книжен туризъм (ВИДЕО)

Предложението на министерството предучилищна подготовка да е задължителна за децата на  4 години, ще бъде внесено през месец октомври.

Още по темата гледайте във видеото.

Училища по изкуства срещу новите правила за прием в първи клас

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.