Заболяването е остро вирусно, протича със симптоми като грип, но може да увреди тежка централната нервна система

Гръцкият Център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO) отчете 20 случая на западнонилска треска треска в страната от началото на годината. Регистрирани са и два смъртни случая, съобщи в. "Елефтерос типос".

За момента опасният вирус се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес. В 12 от случаите болестта е придружавана от усложнения в централната нервна система, включително енцефалит, менингит и пареза.

Какви болести може да донесе мръсният плаж?

Специалистите не могат да уверено прогнозират динамиката на разпространението на вируса. Те препоръчват да се спазват мерките за индивидуална защита срещу комари, включително спрейове, мрежи на прозорците, както и носенето на по-затворени дрехи.

8 неща, заради които комарите ви хапят

Епидемиолозите съветват и за избягване на водни басейни със застояла вода.

Западнонилската треска представлява остро вирусно заболяване, което може да доведе до увреждания на централната нервна система като менингит или енцефалит и обикновено протича с грипоподобни симптоми като главоболие, висока температура и болки в гърлото. Възможна е също появата на обрив или чревни проблеми.

Експеримент на NOVA: Действат ли средствата срещу комари?

Вирусът се разпространява най-вече в тропическите и субтропическите райони, но през последните години все повече се наблюдава и в нетропически страни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.