Мощността й можела да варира от десетки до стотици килотона

Северна Корея направи най-мощния опит с ядрено оръжие досега. Наистина ли става дума за водородна бомба? Пхенян разпространи снимки как лидера Ким Чен-Ун инспектира бомбата. Не може да бъде потвърдено дали това е взривеното устройство или само модел на ядрено оръжие.

Но според експерти, това би могло наистина да е водородна бомба. Тази страна на устройството, към която сочи Ким Чен-Ун, би трябвало да е частта от бомбата, отговорна за вторичния взрив, предизвикан от ядрен синтез.

Устройството е изложено на фона на корпус на балистична ракета. А, на стената дори се вижда графика как би се поместило в нея. С това, Северна Корея иска да убеди света, че може да качва ядрени бойни глави на този тип ракети.                   

70 ГОДИНИ СЛЕД РАЗДЕЛЕНИЕТО: Поразителните разлики между Северна и Южна Корея (ГАЛЕРИЯ)

От Япония дойде потвърждение, че регистрираният по-рано трус в Северна Корея не е обикновено земетресение.

„Сеизмичните вълни не приличат на тези, които образува естествено, природно явление. Северна Корея е взривила ядрена бомба”, заяви Йошихиде Суга, шеф на кабинета на премиера на Япония.

Какво трябва да знаем за балистичната ракета, изстреляна от Северна Корея?

А Южна Коорея поиска нови санкции за враждебния съсед. И заключи, че комунистическата страна вреди предимно на себе си.

„Тестовете на ядрено оръжие и балистични ракети повишават напреженето на Корейския полуостров и заплашват световния мир. И допълнително изолират Северна Корея”, заяви Мун Дже-Ин, президент на Южна Корея.

На юг признават, че се притесняват. А в Пхенян посрещнаха ядрения опит като безспорен успех.

Париж: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа до месеци

Въпреки, че оценки на експерти сочат, че днешния взрив е около 10 пъти по-мощен от досега провежданите тестове, не може да бъде потвърдено, дали наистина е взривена водородна бомба. Няма и категорични доказателства, че Пхенян успешно е постигнал качването на ядрена бойна глава на балистична ракета.

Много анализатори определят теста като очевидна провокация към президента на Съединените щати Доналд Тръмп, който на няколко пъти заплаши Северна Корея с военна намеса. Франция и Германия поискаха ООН да покаже повече решителност за контрол над Северна Корея. А Доналд Тръмп ги нарече "бандитска страна", без да посочва конкретна реакция в отговор на извършения тест.

"Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. България категорично осъжда подобни действия, които водят до допълнително повишаване на напрежението в региона и представляват заплаха за световния мир и сигурност. Призоваваме КНДР да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път". Това гласи съобщение на българското Министерство на външните работи.

На 29 август Северна Корея изстреля балистичната ракета "Хвасон-12", която прелетя над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан, след като измина 2700 км. Траекторията й достигна височина от 500 км.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.