Над 300 разгневени граждани с плакати срещу рудодобива окупираха общината

Бунт във Велинград. Хората се вдигнаха на спонтанен протест срещу намерението да бъде разкрита мина за добив на волфрам близо до града. Недоволни са и хотелиерите. Казусът стана повод спешно на място да пристигне министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Застрашена ли е водата във Велинград заради добив на волфрам?

Над 300 разгневени граждани с плакати срещу рудодобива окупираха сградата на общината. Според местното население откриването на мината ще отрови минералната вода и природата. Рудникът е на 18 километра от Велинград в местността „Грънчарица“.

Откриха уранова вода в няколко района

Притеснени са и хотелиерите. Според тях отварянето на мината ще отблъсне туристите и хотелите ще бъдат принудени да затворят. А в града има 80 хотела, в които работят над 3 хиляди души.

Напрежението ескалира, когато представител на инвеститора, взел на концесия мината за 35 години, поиска да обясни какви са предимствата от рудника. Залата го освирка и не пожела да го изслуша. Според концесионера няма опасност за природата, защото волфрамът не е радиоактивен. 

Данъчни затвориха басейн с ресторант във Велинград

Кметът на Велинград Костадин Коев посочи, че на концесионната територия се намира водоизточникът, който се захранва с питейна вода голяма част от жителите му. 

И тъй като този факт не е бил отбелязан при издавенето на разрешително за добив на вофлпам, сега министърът разпореди да бъде направена оценка на риска.

"Така че до голяма степен вероятността да не се даде разрешение е налична", посочи Димов.

До две седмици ще стане ясно дали спорната концесия ще бъде спряна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.