Сред задържаните има и длъжностни лица

Първи арести във връзка с референдума в Каталуния. След като Конституционният съд на Испания обяви, че планираният референдум за отделяне на автономния регион Каталония от кралството е извън закона, централните власти в Мадрид засилиха натиска над сепаратистите. В сряда, в Барселона бяха извършени обиски в сградите на регионалното правителство.

В рамките на полицейската акция бяха задържани общо 14 души, всичките от които - длъжностни лица. Сред тях и генералният секретар на правителството и на регионалния департамент на икономиката - Жозеп Мария Хове. 

Испанските власти иззеха плакати и брошури за каталунския референдум

Арестите са заради референдума, който ще се състои на 1-ви октомври и който Мадрид обяви за незаконен. По време на операцията, при претърсване на сгради, са намерени над 9 млн. бюлетини с "да" и "не" за референдума. 

Хиляди хора се събраха пред министерството на икономиката в знак на протест срещу арестите. 

Припомняме, че испанското правителство се опитва да възпрепятства провеждането на признатия за противоконституционен референдум в автономния регион Каталуния. След като вечерта на 6-и септември депутатите в Барселона утвърдиха закон, който позволи организирането на референдума за отделяне от страната, централните власти в Мадрид обявиха контрамерки. Тъй като приетият в Каталуния закон бе в разрез с Конституцията на Испания, Мадрид се обърна към Конституционния съд, който преустанови действието му. Освен това Мадрид обеща да привлече под отговорност лидерите на „сепаратистите“.

Мадрид затяга контрола върху средствата на Каталуния

Министър-председателят Мариано Рахой вече поиска процес срещу председателя на каталунския парламент Карме Форкадел и четирима членове на парламента в Барселона. Депутатите, които утвърдиха закона за референдума, са изправени пред лишаване от свобода за дълъг период от време и парични глоби. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.