Може ли да ескалира напрежението?

Испания е на ръба на разцеплението. Днес с референдум Каталуния гласува за отцепването си от Испания. Правителството в Мадрид обяви референдума за неконституционен. Какъв ще бъде резултатът и може ли да ескалира напрежението?

Полицията запечата 1300 избирателни секции в Каталуния

Полицията затвори стотици избирателни секции и конфискува урните. На места избухнаха безредици.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ

Десетки каталунци посрещнаха деня барикадирани в училищата. В едно от училищата пренощуваха 200 испанци. Целта им е да могат да влязат и да гласуват на референдума. Два пъти през изминалата нощ е идвала каталунската полиция, за да провери дали всичко е наред. А до чувалите с бюлетините за референдума, хората са разположили своите провизии – храна и вода, за да могат да издържат през целия ден на крак.

ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА: Каталунци се барикадираха в изборните секции (ВИДЕО)

Припомняме, че само ден преди референдума полицията запечата 1 300 избирателни секции. 163 от секциите бяха „мирно окупирани“ от граждани.

Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.

Изборният ден започна в 9 часа местно време, а хиляди се наредиха на опашки, за да упражнят правото си на глас. В същото време стана ясно, че испанската полиция е блокирала страницата за онлайн гласуване в референдума. 

Малко след това властите излязоха с нова заповед - хората, които искат, а не могат да гласуват, защото секциите им са затворени от полицията, ще могат да гласуват в референдума във всяко едно учебно заведение. Полицейски хеликоптер кръжи над града, за да следи за спокойното протичане в деня на референдума. 

Каталунският премиер Карлес Пучдемон даде своя глас на референдума за независимост от Мадрид. След като полицията обгради избирателната секция в Херона, където регионалният лидер трябваше да гласува в 09:30 ч. местно време, той пусна бюлетина в друга секция в градчето Корнелия де Тери.

Каталуния се готви за референдумa за независимост

А какво мислят българите, които живеят в Каталуния от години, и би ли ги притеснило евентуално разцепление на Испания, гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.