Антон Тодоров и Валери Симеонов си позволиха да отправят заплахи към журналиста от NOVA

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, а след него и вицепремиерът Валери Симеонов, си позволиха тази сутрин в ефира на NOVA оценка за работата на водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев. Поводът - въпроси, свързани със закупуването на нови изтребители за армията ни. 

В четвъртък, от парламентарната трибуна, Антон Тодоров намекна, че президентът Румен Радев е лобирал за това държавата да закупи именно шведските самолети за нуждите на бойната ни авиация. В замяна получил „потупване по рамото, а не 5 милиона”.

СЛЕД СКАНДАЛ В НС: Процедурата за закупуване на изтребители - в изходна позиция (ВИДЕО)

Депутатът е член на временната комисия в парламента, която трябва да реши кои изтребители трябва да се закупят за армията ни. „Разследващи от Унгария, Чехия, ЮАР са събрали доказателства, че шведската компания е давала пари под масата на свои лобисти”, каза още Тодоров в ефира на NOVA.

Лобирал ли е Румен Радев да се купят изтребители "Грипен"?

„Твърдя, че има сериозни съмнения, че Румен Радев, като ръководител на интегрирания екип за избор на нов боен самолет, си е позволил волности, които подлежат на санкции”, заяви още Тодоров.

На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на "Грипен"-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е "продукт на определена шайка", Тодоров отговори: "Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето й".

Вицепремиерът Валери Симеонов пък си позволи да коментира как Виктор Николаев е назначен в NOVA. "С конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре...", обърна се Симеонов към Виктор Николаев. 

Коментирайки скандалите с роднински назначения, Симеонов се обърна към Виктор Николаев с думите: "Вие нямате ли роднини? Те не работят ли някъде? Къде работят? Използвали са връзките на водещия на Нова телевизия? Точно това е станало, бъдете сигурен. Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един "Викторгейт"

Позицията на Нова Броудкастинг Груп по казуса е следната: NOVA приема отправянето на заплахи от публични фигури към журналисти за недопустимо поведение. Ръководството на медията застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми. 

С реакция по случая излязоха и всички журналисти от Новините на NOVA. В нея се казва:

"Журналистите в „Новините и актуалните предавания“ на NOVA се присъединяваме към позицията на телевизията. И питаме депутата Антон Тодоров как въпрос на водещ може „да му изяде хляба“. Питаме и вицепремиера Симеонов: "Какво намеквате с формулировката „Викторгейт?"“ . Журналистите от Новините на NOVA осъждаме остро всеки опит за намеса в работата ни. Право на всеки журналист е да задава въпроси, свързани с дневния ред на българското общество, особено когато са неудобни за политиците. Откровените заплахи в ефир противоречат на принципите за свобода на словото и внушават намерение за саморазправа и злоупотреба с власт".

След излъчването на интервюто с Тодоров, от ГЕРБ изпратиха следната позиция:

"ПП ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. По повод днешното участие на народния представител Антон Тодоров в Нова телевизия и изказаните от него тези, от ГЕРБ заявяваме: Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение".

Самият Антон Тодоров също реагира. "Днес един мой отговор на въпрос на журналиста Виктор Николаев предизвика сериозна полемика. Държа да подчертая, че изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима над останалите. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Нещо повече, самият аз винаги съм държал на истината и на фактите и винаги съм си служил с тях. В конкретния случай не съм искал да "заплашвам" журналиста Николаев, но наблюдавам една всеобща истерия по темата", се казва в позицията му, разпространена от ГЕРБ. 

"Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана", каза още Тодоров. 

Часове след гостуването му в "Здравей, България", Валери Симеонов написа във Facebook: "Трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като заплаха". 

Ето какво написа той в социалните мрежи:

Гостуванията на Антон Тодоров и Валери Симеонов в "Здравей, България" тази сутрин гледайте тук:

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.