Идеята беше за първите три дни отсъствие от работа да получаваме 50% от възнаграждението си

Правителството отлага орязването на болничните. Премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща ресорните министри и заместник-министри в търсене на изход от ситуацията. 

Проектобюджетът за догодина предвиждаше обезщетението за първите три дни отсъствие от работа поради заболяване да бъде намалено от 70 на 50% от надницата. Целта на промените беше да се ограничи представянето на фалшиви болнични листове. 

Експерт: С орязването на болничните наказваме болните заради симулантите

На заседанието на Министерския съвет премиерът обяви, че властите ще отложат въвеждането на мярката с още няколко месеца. Държавата се закани да гледа под лупа всеки болничен лист заради масово взимане на фалшиви документи. Ще бъде създадена и лекарска комисия, която да проверява болничните.

Новият шеф на НОИ ще се бори с фалшивите болнични

Според статистиката през последните години броят на болничните листове е нараснал с 60%, а щетите за хазната само от фалшивите бележки се изчисляват на около половин милиард лева. Ощетен е бизнесът, както и работниците.

Схемата за източване на държавни пари от НОИ става още по-заплетена. Започва и масова ревизия. Решение трябва да бъде намерено до окончателното гласуване на бюджета. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.