Това стана по време на първото официално посещение на български премиер в Босна и Херцеговина

Диалог и борба с радикалните ислямски движения. За това призова Бойко Борисов по време на първото официално посещение на български премиер в Босна и Херцеговина.

В замяна той получи уверение, че на територията на бившата Югославска република няма бойни клетки.  

„На посещение при нас са едни истински приятели”, заяви Дeнис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите.

Босна очаква помощ от България за влизане в ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дружба, започнала преди 15 години, когато България първа признава Босна и Херцеговина, и заздравена днес.

Значимостта на събитието се допълва от факта,че това е първото посещение на български премиер, след разпадането на бившата Югославска република.

В Сараево премиерът Борисов призова за умерен тон между политическите лидери.

„Сърбия са наши приятели. Русия са наши приятели, Турция са наши приятели. Какво има да делим толкова”, заяви Бойко Борисов, министър- председател на България.

Провокации обаче идвали от различни посоки. Пример за това е изказването на турския президент, че Босна му била  завещана.

„Преди 13-ти, 14-ти век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон къде е бил”, заяви Борисов.

Правителството на Босна и Херцеговина изрази надежда, че по време на родното председателство ще бъдат направени първи стъпки към Обединена Европа. Преди това обаче Сараево има спешни проблеми, които трябва да бъдат решени.

„Между всичките тези държави има по един елемент, който е камъче в обувката и това, трябва да се реши от вашите елити. Тук не може да очаквате помощ от Европа. Тя си има проблеми и своите страхове”, заяви Борисов.

А част от страховете на Европа идват от радикалния ислям.

„Това, че имаме различни религии - това е плюс…това не е проблем. Проблем е  радикалният ислям”, заяви Борисов.

Според официалната статистика, през последните две години няма босненски граждани, заминали за Сирия. Над 40 обаче са тези, които са се  върнали от там.

„Каквато и да е форма на радикализма не е и няма да бъде разрешена и никъде в Босна и Херцеговина не съществуват лагери  или бази за обучение на бойци”, заяви Дeнис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите в Босна.

Двете държави подписаха и редица споразумения за икономическо и транспортно сътрудничество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.