Причината – съмненията на руска намеса в президентския вот в САЩ

Общо 12 обвинения са повдигнати срещу Пол Манафорт - бившия ръководител на президентската кампания на Доналд Тръмп. Той ще отговаря за заговор срещу САЩ, пране на пари, неплащане на данъци, незаконно лобиране, нарушение на банковите закони.

Манафорд сам се предаде във ФБР, след като беше издадена заповед за ареста му.

Замериха Доналд Тръмп с руски знамена (ВИДЕО)

Обвинения са повдигнати и на сътрудника му - Рик Гейтс.

Разследването, по което двамата са обвинени, е за руска намеса в американските избори. През януари американските разузнавателни служби стигнаха до заключението, че Москва се е намесила, за да помогне на Тръмп да победи Хилари Клинтън.

Обвиненията обаче не са свързани с предизборната кампания на Тръмп. Манафорт и Гейтс са действали като нерегистрирани агенти на украинския политик Виктор Янукович и партията му, които бяха и в опозицията, и в управлението на страната. 

Специалният прокурор Робърт Мълър е изпратил призовки и на няколко знакови лица, близки до Манафорт, но имената им засега се пазят в тайна. 

Президентът отхвърля твърденията за споразумения с руснаците и казва, че разследването е "лов на вещици". От Кремъл също отричат да има намеса. Обвиненията отричат и Манафорт и Гейтс. Съдът обаче ги остави под домашен арест. Съдията определи гаранция от 10 млн. долара за Манафорт и 5 млн. - за Гейтс. На двамата беше наредено и да предадат паспортите си.

"Това е било преди години, преди Манафорт да бъде част от кандидатпрезидентската ми кампания“, написа Тръмп в Twitter в коментар на повдигнатите на Манафорд обвинения.

Американският държавен глава призова разследващите да се съсредоточат върху Хилари Клинтън и Демократическата партия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.