Централата ще произвежда ток поне още 10 години

Удължават живота на АЕЦ - "Козлодуй". По проект, срокът за работа на петия блок от централата изтичаше тази седмица, но държавата реши да модернизира мощностите.

На практика, това ще осигури енергийната независимост на България и ток на достъпни цени. Общо удължаването на работата на пети и шести блок от АЕЦ "Козлодуй" ще струва малко над 600 милиона лева.

„Росатом“: АЕЦ „Козлодуй“ може да работи още 30 години

В момента централата отговаря на всички международни страндарти и може да работи поне още 30 години, категорични са от Агенцията за ядрено регулиране, но на всеки 10 ще трябва да кандидатства за нов лиценз.

До няколко дни ще стане ясна и съдбата на оборудването за проекта „Белене”.

„Резултатите показаха, че нашата атомна централа, нашите специалисти работят професионално. Централата спазва най-високите критерии за безопастност и тя може да работи следващите 30 години”, коментира министърът на енергетиката Теменужда Петкова.

Русия удължи срока за работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с 30 г.

След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз.

„По отношение на блок 6, неговият период на експлоатация изтича през 2021 г., а лицензията му е до 3 октомври 2019 г. Очакваме през октомври 2018 г. да подадем всички необходими документи. 71,5 млн. лв. е стойността на договора за издаване на лицензията за 5 блок. Всички дейности, които касаят удължаването на ресурса на двата блока и повишаване на мощността са 674 млн. лв.“, съобщи изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.