Радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в резултат на пренос на въздушни маси

Русия призна, че е регистрирала радиоактивно замърсяване на части от територията си в края на септември и началото на октомври. Така от Москва потвърдиха съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността. 

По темата

Руската метеорологична служба съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са регистрирали концентрация на изотопа рутений-106, превишаваща 986 пъти показателите, регистрирани предишния месец.

Няма повишена радиоактивност над България

Най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То се намира на 30 км от ядрения комплекс Маяк, който се използва за преработка на отработено ядрено гориво.

В съобщението се посочва също, че в края на септември и началото на октомври радиоактивни частици от Южен Урал може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси.

Междувременно от  от Националния ни център по радиобиология и радиационна защита съобщиха, че няма данни за пренос на радиоактивно замърсяване на територията на България, както и че няма опасност за здравето на населението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.