Автобус в насрещното е последното нещо, което вижда преди жестоката катастрофа

Автобус в насрещното е последното нещо, което вижда вторият шофьор в камиона при катастрофата в района на село Микре, миналия петък. Той е и основният свидетел на инцидента, при който загинаха 9 души, а други 19 бяха ранени.

Тази част от пътя София-Варна е един от най-критичните участъци в страната. Статистиката показва, че в рамките на тези 60 километра в Ловешка област, от началото на годината са станали 100 катастрофи.

„Беше някакъв ужас – викове, крясъци, рев”, разказва Ивайло Петров, втори шофьор на камион.

Това е последният спомен на Ивайло. Всичко се случва за секунди.

„Влизаме в завоя и автобусът е срещу нас, изпреварва. Колегата скочи веднага на спирачките, но … ”, разказва Петров. 

ЖЕСТОКА КАТАСТРОФА УБИ 9 И РАНИ 19 КРАЙ МИКРЕ

Местните наричат този път гробницата. Екип на NOVA и председателят на Федерацията по автомобилен спорт Владимир Илиев провери защо участъкът е толкова опасен.

„Той е много подвеждащ. Има хубава настилка, добра маркировка, разрешена е сравнително висока скорост, максимално допустимата – 90 км/ч. Човек  лесно се доверява на тези добри условия и става минимално предпазлив”, обяснява Владимир Илиев.

Местата за изпреварване в района на село Микре не са много. А трафикът е голям.

„Трафикът от 2015 година се е увеличил със 70% по този път. Това е първокласен път и достига предала на възможностите за поемане на трафик”, обясни ст. ком. Милен Маринов, директор на ОД на МВР – Ловеч.

ДЕН НА ТРАУР: Перник скърби заради жертвите от катастрофата край Микре

Точно преди завоя, на който челно се удрят автобус, пълен с незрящи туристи, и камион, маркировката позволява изпреварване, но разстоянието не е голямо.  Една от версиите за инцидента е и именно тази - грешна маневра.

„Прекъснатата линия преди да дойде фаталния завой е около 400 метра. Това означава, че той е на минимума от възможностите да бъде изпреварен един автомобил. За да изпревари, на него са му необходими 401 метра”, обяснява Владимир Илиев. „За да бъде успешно едно изпреварване, разликата между относителната скорост на двата автомобила трябва да бъде поне 25-30 км/ ч.”.  

В противен случай ударът е неизбежен. 

СЛЕД КАТАСТРОФАТА КРАЙ МИКРЕ: Жена е с опасност за живота (ВИДЕО)

„За да се избегне челният удар, трябва, пътувайки, да се оглеждаме и настрани край пътя, при ситуация, която възниква пред нас ние трябва да имаме готово решение, защото, ако се стреснем, стресът блокира нашите действия”, обясни Владимир Илиев.

„При 50 км/ч, ако се блъснете и тежите 80 кг, то вашето тегло ще бъде равно на 1080 кг. Аз не познавам човек, който може да поеме 1000 кг натоварване”, обяснява Владимир Илиев. 

Същевременно БЧК обяви дарителска сметка за пострадалите край Микре. Набраните средства ще бъдат предоставени за лечението и възстановяването им.

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN: BG64UNCR9660 1010 6880 21

BIC: UNCRBGSF

Фонд „Милосърдие“

За пострадалите незрящи граждани на Перник при пътния инцидент край с.Микре, Ловешко

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.