Какво препоръчват специалистите?

Поддържането на здравословни нива на витамин D може да помогне за превенцията на ревматоиден артрит, смятат учени, цитирани от британския в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС. 

В изследване на Университета в Бирмингам е разгледана реакцията на имунни клетки в кръв, взета от възпалени стави на хора с артрит, на т. нар. "Витамин на Слънцето".

Учените са установили, че тъканта, която не е била засегната от болестта, реагира благоприятно на витамина, което е знак, че той би могъл да бъде ефективен в превенцията на развитието на ревматоидния артрит.

Ефектът на витамина обаче отслабва щом веднъж се появи заболяването, което означава, че в такъв етап вече ще е необходима по-висока доза, която да се комбинира с противовъзпалителни агенти като стероиди.

Според проф. Мартин Хюисън, съавтор на изследването, липсващата част от него е тази за количеството, което е необходимо за преодоляването на болестта. Той допълва, че за предотвратяването на възпалителни заболявания може да е необходимо по-голямо количество витамин D, а по отношение на ревматоидния артрит това е сигурно.

Витамин D през бременността предотвратявал появата на детска астма

„В сравнение с кръв от същите пациенти, имунните клетки от възпалените стави са много по-малко чувствителни на активен витамин D“, посочва той.

Това колко витамин D е необходим за борба с ревматоидния артрит ще бъде обект на нови изследвания от авторите, които също така искат да проучат защо състоянието води до загуба на чувствителността към витамина и дали той има същия ефект върху други подобни болести като множествена склероза и болест на възпалените черва.

Въпреки заключенията на учените съавторът на изследването д-р Луиза Джефри предупреждава, че само прием на витамина няма да е достатъчен за пациентите, които вече страдат от артрит.

„Вместо това може да са необходими много по-високи дози витамин D или дори ново лечение, което да заобиколи и регулира липсата на чувствителност към витамин D на имунните клетки в ставата“, посочва тя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.