Това сочат резултатите от ново научно изследване

Учени установиха, че приемането на добавки витамин D през бременността защитава от астма и респираторни инфекции в детството, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. 

По темата

"Повечето случаи на астма са диагностицирани в ранно детство, а това навежда на мисълта, че произходът на заболяването е свързан с развитието на фетуса и ранния етап от живота. Досегашните изследвания, които фокусираха вниманието върху връзката между витамин D и имунната система, бяха базирани върху наблюдения. За пръв път бе констатирано, че по-високите нива на витамин D през бременността могат ефикасно да повлияят върху имунния отговор у новороденото и да му осигурят защита срещу астма", заяви Катрин Хавриловиц от Кингс колидж в Лондон. 

Учените изследвали ефекта от ежедневния прием на добавка от 4400 международни единици витамин D върху имунната система у новороденото през второто и третото тримесечие от бременността на майката в сравнение с препоръчвания ежедневен прием на 400 международни единици витамин D. 

51 участнички в 10-18-ата седмица от бременността си приели големи или малки дози добавки витамин D. Била анализирана кръв от пъпната връв у жените, за да се тестват реакцията на имунната система у детето и отговорът на Т лимфоцитите. Кръвните проби от бебета, чиито майки са приели големи дози витамин D3, показали усилване на имунната система у новородените. 
Резултатите от изследването са публикувани в Allergy and Clinical Immunology. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.