Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН поискаха Южна Корея, Япония и Съединените щати. 

Поводът е поредното изстрелване на балистична ракета от страна на Северна Корея. Тя е престояла във въздуха почти час, достигнала е височина от 4 500 км и е прелетяла 960 км преди да падне в японски води.  Пхенян твърди, че ракетата може да носи ядрена бойна глава и да порази всяка точка на САЩ. 

Северна Корея отново изстреля балистична ракета (ВИДЕО)

"Мога да кажа само, че ще се погрижим за това", реагира американският президент Доналд Тръмп. 

Северна Корея: Тръмп е търговец на война и удушвач на мира

Южна Корея отговори мигновено с тестово изстрелване на ракета. Остра беше и реакцията на Япония и Южна Корея. "Изстрелването на ракетата е абсолютно недопустимо, защото потъпква единната воля на международната общност да намери мирно решение на севернокорейския проблем. Протестирахме остро пред Северна Корея и ще поискаме от Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание", коментира премиерът на Япония Шиндзо Абе. 

"Многократните провокативни действия на Северна Корея са сериозна заплаха за цялата международна общност и ние остро осъждаме Севера за растящото напрежение", коментира говорителят на външното министерство на Южна Корея Но Кю-Дук.

Столтенберг: Ракетите на Пхенян могат да стигнат страните от НАТО

Кремъл осъди "провокацията" на Пхенян, след като Северна Корея отново изстреля вчера балистична ракета, и призова всички страни "да запазят спокойствие", предаде Франс прес.
"Поредното изстрелване на ракета безспорно е провокационно действие, което ще доведе до още по-голямо покачване на напрежението и ще отдалечи уреждането на кризисната ситуация", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

Трус в Северна Корея предизвика съмнения за нов ядрен опит

Германия също осъди категорично най-новото севернокорейско изпитание на балистична ракета. "Северна Корея отново наруши международното право. Безскрупулното поведение на КНДР представлява огромна заплаха за международната сигурност", заяви германският външен министър. Той допълни, че ще извика севернокорейския посланик във връзка с ракетния тест.

България също осъди изстрелването на ракетата от Северна Корея. "Това е ново сериозно нарушение от страна на КНДР на нейните международни ангажименти, произтичащи от многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Тази поредна тежка провокация застрашава международния мир и сигурност и подкопава световния режим на неразпространение", коментираха от МВнР. 

И досега Северна Корея няколко пъти беше обявила, че ракетите й могат да ударят Съедеинените щати. За първи път обаче комунистическият режим твърди, че може да го направи с подобрена версия на предишните ракети. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.