Дискусиите продължиха до 3:15 ч. през нощта

Среднощно заседание на парламента за приемането на бюджета на страната за следващата година. Депутатите обсъждаха основния финансов закон до малко след 3 часа през нощта. 

И този път не мина без скандали. 18 часа депутатите спориха по Бюджет 2018-а. Успяха да приемат приходно-разходната част, както и бюджетите на част от министерствата. 

ОКОНЧАТЕЛНО: През 2018г. повече пари за майките, по-високи пенсионни вноски и мораториум за нови лекарства

Депутатите се скараха включително  заради удължаването на работното време до малките часове, с което БСП не бяха съгласни.

Стана скандал и заради решение да бъдат отпуснати 1,3 милиона лева за реставрация на църкви, което беше поискано от БСП. 

БЮДЖЕТ 2018: Депутатите гласуват парите на държавата

Тези пари обаче не са заложени и на практика няма от къде да се вземат. Затова управляващите поискаха този текст да бъде гласуван отново днес заради объркване. А опозицията контрираха, че нарушават правилника, защото текстът е гласуван два пъти и нямат право на трети път. Затова можело да атакуват бюджета и пред Конституционния съд. 

След полунощ депутатите приеха бюджета на здравното министерство със 120 гласа „за”, 81 – „против” и един въздържал се.

Заложените приходи са 40 млн. лева, а разходите – 495,244 милиона лева. Най-много средства са предвидени за политика в областта на диагностиката и лечението – 355,716 милиона лева, предаде агенция "Фокус".

За бюджета на Министерството на образованието са заложени приходи в размер на 13,100 милиона лева и разходи в размер на 584,470 милиона лева. Най-много пари ще отидат за политиката за учене през целия живот. За БАН е предоставен трансфер в размер на 83,075 милиона лева.

В бюджета на Министерството на културата са заложени приходи от 24,9 милиона лева, а разходите възлизат на 175,282 милиона лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.