Бившият грузински президент беше обвинен в опит да свали властта

Съдбата на бившия грузински президент Михаил Саакашвили стана повод за избухването на безредици в Киев.

Службата за сигурност на Украйна предприе обиск в жилището му, а самият Саакашвили се изкачи на покрива и заплаши да се хвърли от 6-ия етаж. Той призова своите привърженици да оказват съпротива на властите, като нарече украинския президент Петро Порошенко крадец.

СБЛЪСЪЦИ В УКРАЙНА: Хиляди на протест срещу корупцията (ВИДЕО+СНИМКИ)

В крайна сметка Саакашвили беше задържан и обвинен в опит за сваляне на държавната власт. 

По данни на ТАСС, неговит симпатизанти успели да го измъкнат от автомобил на Службата за сигурност, където политикът беше вкаран след ареста си.

Протестиращите блокирали автомобила, с който Саакашвили трябвало да бъде откаран в предварителния арест, и успели да го измъкнат, след като разбили задните врати на микробуса.

По време на възникналите сблъсъци между негови привърженици и силите на реда има и пострадали.

Междувременно, няколкостотин протестиращи и опозиционният политик Михаил Саакашвили тръгнаха към парламента в Киев, за да настояват за оставката на президента Петро Порошенко, съобщи АП. 

Бивш губернатор на Одеска област и доскорошен приятел на президента, Михаил Саакашвили, изгуби доверието на Петро Порошенко. По-рано тази година беше отнето и украинското му гражданство.  

Скандалът е поредният епизод от противоборството между Саакашвили и президента на Украйна Петро Порошенко. Грузинецът дойде в страната, за да управлява област Одеса по идея на президента. Но бившите съюзници се превърнаха в големи врагове. От покрива на блока Саакашвили държа реч, в която сипеше обвинения към Порошенко. Не е ясно защо специалното звено на полицията издирваше грузинеца и дали са му повдигнати някакви обвинения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.