Това стана ясно след заседанието на МОК

Една от най-успешните страни в зимните спортове няма да участва на Зимните Олимпийски игри в Пьончан в началото на следващата година. Това стана ясно след заседанието на МОК, информира gong.bg

МОК обявява: Ще участва ли Русия в Олимпиадата в Пьончан?

Спортистите на "сборная" са със забрана да участват в Южна Корея, а официални лица от страната са със забрана да присъстват на форума. Руският флаг въобще няма да се вее в Пьончан, а химнът на страната е изваден от програмата. 

ОЛИМПИЙСКИ СКАНДАЛ: Над 1000 руски атлети са взимали допинг

Всеки руски спортист, който по някакъв начин бъде допуснат до Игрите, ще носи неутрален екип, а дори да спечели медал, той няма да бъде записан в официалния рекорд на страната на такива форуми. 

Още 22 квоти за САЩ на Параолимпиадата след отстраняването на Русия

Тежката санкция за Русия е заради систематична употреба на допинг от нейните спортисти, като разследването от УАДА тече повече от една година. Такова наказания няма прецедент в олимпийската история.

Коя държава спечели най-много отличия на Олимпиадата?

С това решение на МОК изрично се затвърждава, че употребата на допинг от местните спортисти е била държавна политика и точно затова нито едно официално лице от страната няма да бъде допуснато до Зимните Олимпийски игри. 

Изхвърлиха от Олимпиадата единствената руска лекоатлетка

Все още не е ясно дали руснаците ще обжалват санкцията. Подозирайки решението на МОК, в местния спорт се готвеха за бойкот на форума, но сега такъв явно няма да им се наложи.  

„След следването на нужните процедури, Изпълнителното бюро на МОК реши да наложи пропорционални санкции за систематичните манипулации, за да защити чистите атлети. Това трябва да сложи край на този трагичен епизод и да подейства като катализатор за УАДА за приемането на по-ефективна антидопингова система“, обясни председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Разследването на МОК, продължило няколко години, е доказало държавната политика за употреба на допинг в Русия, чийто връх е настъпил по време на Олимпиадата в Сочи през 2014-та година. МОК вече отне голяма част от медалите на руските атлети от Сочи. От Международния олимпийски комитет обявиха, че определени руски атлети ще могат да участват на Олимпиадата в Пьончан като неутрални атлети, при положение, че докажат, че нямат нищо общо с Руската антидопингова лаборатория. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.