Доналд Тръмп няма да участва, защото не е поканен

Точно две години след историческото споразумение за климатичните промени в Париж, френската столица е домакин на нова среща на върха по темата. До нея се стигна след решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от пакта. 

СНИМКИ НА РУМЕН РАДЕВ В ПАРИЖ ВИЖТЕ ТУК

Световният елит обсъжда бъдещето на планетата, а горещата тема е как финансовият сектор да бъде мобилизиран за решаване на проблемите с климата. Повече от 2000 души са участниците във форума. 

На Земята остава малко до свръхзатопляне

Сред тях не е Доналд Тръмп. Според организаторите Съединените щати сами са преценили, че на форума ще ги представлява дипломат от посолството в Париж. Пред агенция AФП обаче бившият държавен секретар Джон Кери определи като позор отсъствието на Вашингтон от срещата.

Президентът на среща за климата в Париж

Участниците във форума са на мнение, че решението на Доналд Тръмп да оттегли Съединените щати от споразумението е дало единствено позитивен тласък, като е обединило силите на останалите участници в пакта.

„Решението на президента Тръмп просто да напусне Парижкото споразумение се оказа начало на нов етап. След решението му засилихме ратификационния процес. Все повече страни се присъединяват към тези усилия и ратифицират Парижкото споразумение”, заяви Еманюел Макрон.

На форума българският президент Румен Радев потвърди ангажимента на страната ни, свързан със споразумението.

Докато световните лидери обсъждаха бъдещето на планетата, стотици демонстранти се събраха пред Пантеона в Париж. Те носеха плакат с надпис "Нито едно евро повече за енергия от миналото".

Кореспондент: Петя Желева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.