Окончателното решение, обаче, трябва да се вземе единодушно от Съвета на министрите

България е покрила всички критерии за присъединяване към Шенген, категорични са експерти. Късно снощи Европейският парламент даде зелена светлина на страната, но окончателното решение, трябва да се вземе единодушно от Съвета на министрите, а не от депутатите в Брюксел. Каква тежест има решението на Европа?

„Време е въпросът да се реши”, на мнение е Ингрид Шикова, преподавател по политики на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“.

Така смятат и депутатите в Брюксел. Почти единодушно, парламентът реши -   България и Румъния са готови да влязат в безвизото пространство.

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: Европейският парламент настоява България да влезе в Шенген

„Това е отлична възможност на ЕП да изпрати категорично и ясно послания на страните членки да се прекрати една очевидна несправедливост и неравно третиране на България и Румъния”, коментира Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.

„България и Румъния отчетоха подобрения, но там продължава да има корупция”, заяви Хелга Стевенс от Партията на европейските консерватори и депутат от Белгия.

На практика обаче, гласуването не е окончателно. Според договора от Лисабон, решението за приемане в Шенген, трябва да бъде единодушно и да се гласува от съвета на министрите, а не от парламента.

Европейският парламент ще обсъжда приемането на България в Шенген

Темата предизвика спор и в родния парламент. От ляво поискаха обща декларация за влизане в Шенген, а управляващите видяха опит за изопачаване на информацията. А експерти определят въпроса като принципен.

„Шенген хората го свързват най-вече с лесно преминаване на границите, с битовия аспект. На пръстите на едната ми ръка се брояха хората, които свързват Шенген с вътрешна сигурност и правосъдие, например”, заяви социологът Първан Симеонов.

Реално страната ни е покрила всички критерии още преди 6 години.  Членството ни в Шенген, обаче, остава блокирано от няколко държави. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.