Премиерът се срещна с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС

Ако Brexit не се проведе с правилни стъпки може да имаме щети за милиарди и хиляди човешки съдби на кръстопът”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с главния преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние във вторник.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

Министър-председателят изрази надежда, че в следващите шест месеца преговорите ще бъдат придвижени максимално напред.

Борисов припомни, че по време на срещата с британския си колега Тереза Мей в Лондон са поети ангажименти за пожизнено гарантиране на правата на сънародниците ни, живеещи във Великобритания.

Българските граждани на Острова трябва да знаят, че сме се разбрали техните права да бъдат изцяло защитени”, увери Борисов.

Гаранцията вече е залегнала в проектодоговора, който трябва да очертае основните положения по напускането на Великобритания. Барние и Борисов изрично уточниха, че става дума само за българите, които вече живеят там. За останалите условията тепърва ще се договарят.

Той отбеляза, че червената линия, която не трябва да се преминава, е и по отношение на общия пазар.

Започва вторият етап от преговорите между ЕК и Лондон по Brexit

Трябва да се спазват неговите правила. Надявам се да се намери баланс в няколко сфери”, заяви Борисов и наблегна на сигурността и отбраната.

Мисля, че тук пак сме на едно мнение с г-н Барние, че специалните ни служби трябва да работят със службите на Великобритания по отношение на трафика, на прането на пари”, допълни премиерът.

Над половината британци вече не искат Brexit

След като Обединеното кралство окончателно напусне ЕС, ще започнем преговорите по преходния период през февруари и малко по-късно - през март, ще започнем разговор с британците за бъдещите ни връзки. При тях се засяга и темата за икономиката, за търговията и споразумението на свободна търговия. Трябва да намерим средство за сътрудничество в областта на отбраната, сигурността и на борбата с тероризма. Това са теми от общ интерес, по които ще работим през следващите месеци, за да можем да изградим това бъдещо ново партньорство в Обединеното кралство“, коментира Барние.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.