В единия протест се включиха и политици

 

Шествия "за" и "против" строителството в Пирин посрещат евроелита в деня на официалния старт на българското председателство на ЕС.

Единият протест е под надслов "Да спасим Пирин". Искането е да се отмени решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Активистите настояват и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Те преминаха през центъра на столицата. 

Каракачанов: Част от протестиращите за Пирин лъжат

Към протестите се включиха общо 16 града в България. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен.

Екоминистърът отговаря на въпроси за Банско

Жителите на Банско пък отговориха с противоположна позиция. Привържениците на строежа на втори лифт организираха "хепънинг" под надслов "Искам да карам ски в България". В него се включиха граждани и политици, сред които вицепремиерът Валери Симеонов, евродепутатът Ангел Джамбазки и икономистът Владимир Каролев. 

Концесионерът на Банско е готов с проект за втори лифт

Те го промотират като празнично събитие. И поканиха всички софиянци, които обичат да карат ски на Витоша и не искат лифтовете на ски зона „Алеко“ да са от детството им, да се присъденият към шествието и концерта. 

Какво ще се строи в Пирин? Говори концесионерът (ВИДЕО)

Събитието се подкрепя от скиори и сноубордисти от всички зимни центрове в страната. Цялото мероприятие е в подкрепа на правителственото решение за развитие на зимния туризъм и се финансира изцяло, включително и концерта от Сдружение "Бъдеще за община Банско". 

Протести "за" и "против" изграждането на втори лифт в Банско

Гледайте повече във видеото. 

Репортери: Николай Василковски, Златина Зехирова, Миролюба Бенатова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.