Преспи, лавини и транспортен хаос затрудниха достъпа на гостите

Невиждан от години сняг, лавина и транспортен хаос. Така беше посрещнат световният елит на най-известния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

За първи път в близо половинвековната история на форума в него ще участва български премиер.

Форумът наистина се провежда в усложнена зимна обстановка. След падналото рекордно количество сняг се образува 3-метрова снежна покривка, предизвика лавини и затрудни достъпа дори на ВИП гостите, а те не са малко. 3000 са специалните гости от световния елит на политиката, финансите, бизнеса и технологиите, та дори и кралски особи.

1% от хората по света държат 82% от богатството (ВИДЕО)

Невижданата от години зима, дори в зимния курорт Давос, се оказа първата голяма тема на форума. Преспи, лавини и транспортен хаос.

„Вчера беше невероятно. Не беше само снега, а дъжд и сняг. Ужасяващ трафик от една страна, а и от друга - хората, блокирани в колите си за часове”, коментиар Читанкута Рамеш, делегат от Индия. 

„Не, не съм виждала досега такова нещо. Беше малка борба. Не съм си взела ботуши за сняг дори, така че се опитвам да не падна. Голямо предизвикателство е днес”ы коментира Мари Сауай, делегатка от Япония.

Освен гостите, снегът изненада и противниците им. И традиционните протести бяха отменени.

Извън времето, тази година новината на форума е, че в глобален аспект икономиката бележи ръст, а прогнозите за следващите години са оптимистични, оставяйки икономическата криза зад гърба ни.

„Глобалният растеж се увеличава от 2016 г. и има всички изгледи да продължи увеличението на този растеж тази година, както и през 2019 г. Така че това са много добри новини”, заяви Кристин Лагард.

Световният икономически форум в Давос посреща 2500 души

Богатите стават все по-богати, а бедните - все по-бедни. Тенденцията от години се потвърждава от поредното проучване, представено преди откриването на Световния икономически форум. Осем души, повечето от които присъстващи в Давос, притежават половината богатство на света.

Най-очакваният гост - Доналд Тръмп ще пристигне за финала в петък. А американската делегация наброява 760 души, между които половината кабинет. Премиерът Бойко Борисов ще участва в последните два дни от форума.

Освен за официалната програма, Давос е терен за неформални срещи между лидерите, на които се сверяват часовници, уговарят се споразумения и се чертаят политики.

А при такава концентрация на власт мерките за сигурност са повече от строги. И въпреки че няма антиглобалистки протести, задачата пред швейцарските власти никак не е лека.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.