Скандалът възникна след назначения на негови роднини в Хасково

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на парламента да прекрати предсрочно пълномощията на депутата Делян Добрев след подадената от него оставка.

След решението на Конституционния съд, от БСП призоваха ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност за допуснатото нарушение на Основния закон, а Делян Добрев да подаде оставка. 

Кметът на Хасково: Не знаех кой на кого е кум и сват в общината (ВИДЕО)

От ГЕРБ обаче са категорични, че по време на дебатите около оставката на Делян Добрев са показали "максималния стремеж да изпълнят Конституцията". 

СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА КС: БСП иска оставката на Делян Добрев

"Изцяло са пресилени и спекулативни твърденията на колегите от  БСП, че е имало незачитане на конституционните норми и за незачитане на законите и правилниците. Напротив. Делян Добрев защити името си. Ние защитихме неговото име", коментира заяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов. 

"Кумгейт 2": Служби, енергийни интереси и офшорки (ВИДЕО)

Делян Добрев подаде оставка на 3 октомври 2017 година след така наречение скандал "Кумгейт" и обвиненията на Елена Йончева роднински връзки в община Хасково. На 4 октомври парламентът обаче не прие оставката, а на 18 октомври БСП сезира Конституционния съд по въпроса. В края на декември Добрев пък оттегли оставката си. 

БСП сезира Конституционния съд за отхвърлената оставка на Делян Добрев

На практика решението на Конституционния съд няма да доведе до конкретни последствия за Делян Добрев. По закон решенията на този съд действат само напред във времето, а не със задна дата. 

Марешки: Гласувах срещу оставката на Делян Добрев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.