Как „сивият кардинал” на Кремъл Глеб изпадна от списъка на любимците на руския президент

По-малко от два месеца до президентските избори в Русия политическата надпревара за Кремъл този път изглежда доста екзотична. Сред кандидатите е бившата телевизионна водеща Ксения Собчак, порноактрисата Елена Беркова, която обещава да въведе глоби за носенето на поли, по-дълги от 40 см, както и кандидатурата на действащия президент Владимир Путин. 

ЦИК прие документите на Путин за изборите

С колко процента Путин ще победи на първия тур на изборите и ще изкара ли своя 6-годишен мандат? Отговорите - от „сивия кардинал" и „откривателя на Путин" - руския дисидент и журналист Глеб Олегович Павловски – ексклузивно пред NOVA.

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

Имнно негови са думите, че пиарът може да направи от който и да е малък човек голям политик. В политиката можеш да влезеш във всеки един момент, но не можеш да останеш вечно. Журналист, дисидент, бивше хипи, майстор на правенето на политически имидж - всички тези определения подхождат на руснака Глеб Павловски. Дълго време той е определян като „сивия кардинал на Кремъл”. В края на 90-те години е сред доверените хора на Борис Елцин, натоварени със задачата да издирят негов приемник. След избор ана Владимир Путин Глеб Павловски става съветник и в неговата президентска администрация - до 2011 г., когато изпада от листата на доверените хора и попада в графата на враговете.  Павловски е в България заради представянето на книга, писана за него от Иван Кръстев. 

САЩ пусна списък с "олигарсите на Путин" (ВИДЕО)

Ина Гълъбова: Глеб Павловски, може ли да кажете с колко процента Владимир Путин ще се окаже победител на изборите? И възможно ли е това да стане още на първия тур?

Глеб Павловски: За мен това не е много интересно, защото аз смятам, че това не са избори. Това е просто е разширяване на президентския срок, който провежда Кремълският апарат. Смятам, че Путин ще получи не по-малко от 70%, може дори процентите да достигнат 80.

И.Г.: Мислите ли, че той ще вземе този резултат още на първия тур на изборите?

Павловски: Да. Разбира се, че ще стане по време на първия тур.

И.Г.: Смятате ли, че Путин се е колебал дали да издигне своята кандидатура за президент?

Павловски: Възможно е да е имал колебания, защото доста дълго отлагаше решението си. И през това време други хора завладяха сцената и вниманието. Като например Алексей Навални. Но той, Путин, пропусна шанса да стане силен полити,  като практически се остави в ръцете на апарата, който сам създаде. 

"Галъп интернешънъл": Путин води пред Тръмп като хипотетичен предпочитан лидер

И.Г: Този най-близък кръг с какво се занимава – с корупция, с други дела?

Павловски: Ако сте се ограничили само с тесен кръг и сте му дали суперправомощия, естествено, че около него ще се появи корупция. Президентът Путин не създаде държавна администрация, която да работи неутрално, независимо от това кой я ръководи. Вътре в Русия управлението е разрушено и господстват определени структури, които дори не могат да се нарекат силови. Защото това са корупционни банди, които показват удостоверение на Специалните служби.

И.Г: Защо Путин ще се явява като независим кандидат? В опит да се дистанцира от всички проблеми и да ги припише на политическия елит?

Павловски: Нито един политик не обича да поема  негативи. Но проблемът не е в това. В Кремъл до безкрай се превърта кандидатурата на един и същи човек на една и съща длъжност.

И.Г: Когато човек следи руските медии и телевизии, остава с друго впечатление - че имате силен президент. И дори остава с впечатлението, че без Путин няма Русия.

Павловски: На времето нашият писател Булгаков съветваше: „Не четете официозните вестници!” На страниците им няма да видите нищо от това, което се случва в държавата. Това, което става сега, е чиста пропаганда, дори в сравнение с пресата от Съветско време. Проблемът е там, че виждаме демонстрации на идеята как президентът решава всички въпроси от дневния ред на обикновения човек. Като политтехнолози поставихме началото на този процес преди 20 години. Когато действително в обществото имаше тежки съмнения за ефективността на властта. И ние показвахме, че президентът през цялото време седи и решава, решава проблемите. Водихме при него различни хора и министрите, например, като идиоти му разказваха за проблемите, с които той и без това е запознат. 

Днес подобни техники изглеждат смешно. Всички са наясно, че така не се управлява нито една страна, дори ако става дума за държава с размерите на Лихтенщайн.

И.Г: Тогава мислихте ли, че правите грешка или осъзнавате грешката чак сега, 20 години по-късно?

Павловски: Знаете ли, може и се каже, че сме допуснали грешка. А може да се каже и че актьорът дотолкова се вживя в ролята си, че я прие за реалност. И се е слял с нея завинаги. Не иска да излиза да я напуска.  Като повтаря и потретва едно и също. Но днес това не е нужно на никого. Официалната, държавната телевизия не може да покаже истинския живот. Защото с режисиране тя показва живота на актьори. Това е все едно, че гледате сериал.

И.Г: Защо през 2011 г. между вас и Путин настъпи такъв разрив, че дори ви забраниха да влизате в Кремъл и ви отнеха пропуска?

Павловски: Аз бях абсолютно сигурен, че Путин, който тогава беше премиер, постъпи напревилно, като попречи на Дмитрий Медведев да се кандидатира за втори президентски мандат. Ако Путин имаше намерение да участва в президентската напревара, той трябваше да се изправи с Медведев в пряка конкуренция и да го победи. Това нямаше да е трудно. Такава ситуация щеше да подейства оздравително на политиката. Ние обаче станахме свидетели на една възмутителна игра, пред очита на цялата страна, единият президент предава на друг президент чека за властта. Аз му казах. И бях убеден, че е в негов интерес да разбере тази логика. Вместо това той го превърна в лош анектод.

И.Г: Смятате ли, че политическите техонолизи на този етап са открили наследника на Путин или тепърва предстои да търсят негов приемник?

Павловски: Безсмислено е да търсите човека, ако нямате схема на властта, която можете да му предадете. По какъв начин може да предадете на някого власт, която е изтъкана от всякакви неформални отношения? В която президентът се явява като арбитраж някакви сделки - търговски или от друг характер? Президентската власт трябва да се върне към изначалните правомощия, с които го е натоварила Конституцията.  А после вече може да говорим за евентуалното й предаване на друг. Такъв човек се появява, когато се постигне договорка.

И.Г: Мислите ли, че в мандата на президента през следващите 6 години такава договорка ще бъде постигната?    

Павловски: Аз мисля, че подобна договорка ще бъде постигната дори по-рано. И в момента, в който изберат негов приемник, ще предложат на Путин да освободи мястото. 

И.Г: Смятате, че няма да изкара мандата си докрай?

Павловски: Трудно ми е да си представя, освен ако не възстанови своето лидерство в някаква степен.  

И.Г: Да поговорим за другите кандидати, част от които не бяха допуснати до изборите. Кога се случи разривът между Собчак и Навални? И смятате ли, че тя е част от политтехнологията на Кремъл?

Павловски: Разривът се състои в това, че не регистрираха Навлаьни. В главата на властта е само Навални и тя се бои от него. Затова управлението започва да измисля фалшива кандидатури. И затова на Ксения Собчак ще й се наложи да излезе от ролята на марионетка на Кремъл. На изборите тя ще получи някакъв малък резултат, но това не е важно. По-важното е, че ще говори по официалните канали, излъчени от властта. Ако изборите бяха конкурентен пазар, на тях щяха да отидат и кандидати от самата власт, други губернатори, ръководителите на големите корпорации, тоест, реалните кандидати. Можеше дори и някой от министрите да се включи. Но сега подобна възможност е блокирана.  Затова да се опитваме да предположим колко би струвала една стока, при положение, че няма пазар, е невъзможно.

Навални: Властите на Русия ме тормозеха

И.Г.: Външната политика на Путин израз ли е на идеята за силния президент?

Павловски: Външната политика на Русия е бездарна. Хората често аплодират глупави постъпки.  

И.Г. : Вярвате ли в теорията за руската връзка при избора на Доналд Тръмп за президент? 

Павловски: Вижте, това също е мит. Но този път не е наша измислена фалшива новина, а това е работа на американците. На нея не можеш да и повлияеш с постове в Twitter, пък дори и да са 100 хиляди. Подобно твърдение е смешно. Твърденията за руска намеса по-скоро са плод на  вътрешно-партийната война между републиканците и демократите.

Как изглеждаха световните лидери като млади? (ГАЛЕРИЯ)

И.Г.: Кога ви беше по-лесно да сте дисидент - по времето на Съветския съюз или сега в Русия?

Павловски: Практически няма база за сравнение между двете. На мен ми беше по-леко, когато бях млад. Тогава ми беше и по-весело. Рискът обаче тогава беше съвсем друг. Тогавашната ни власт ти диктуваше какво да прави и те преследваше навсякъде. В училище, в университета, даже в собствения ти дом. По дворовете се провеждаха политсъбрания. Нищо от това не съществува сега. В действителност ние не сме толкова нещастни, колкото разказваме пред западната преса. И Путин не е толкова жесток. Главното е, че когато бях десидент, КГБ не беше корумпирано,  за съжаление. Тогава не ги интересуваха парите, а с какво точно се занимаваме. А днес службата за федерална безапосност  е най-корумпираната държавна организация, чиято основна задача е да се занимава със сделки. Те са потънали в правенето на търговия. И затова не им остава време да се занимава с такива като мен. 

Путин се окъпа в ледените води за Богоявление (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.