Срещу него са повдигнати две обвинения

Полицията нахлу в сградата на Община Септември и арестува кмета Марин Рачев. Той е задържан при спецакция към 7 сутринта в кафене до дома му в Пазарджик. След това е отведен в кабинета му в общината. Шест часа по-късно маскираните полицаи от Комисията за противодействие на корупцията го изведоха от сградата.

Шефът на ДАИ – София е уволнен дисциплинарно

Срещу кмета на Септември са повдигнати две обвинения. Първото е за умишлена безстопанественост по отношение на обществените поръчки за ремонт на улиците в града, с което е ощетил общината със 100 хиляди лева.

„Но категорично се касае за седем различни случая, в които са били изписвани средства за стрително-монтажни работи при извършване на разлчни ремонтни дейности, които са били извършени некачествено или непълно от дружество, чийто собственик към настоящия момент е роднина на кмета”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Втора братовчедка на жената на кмета участва във всякакви фирми. Не знае за какво става въпрос. Подписва. Вървят едни хиляди, класират се за едни обществени поръчки, стотици хиляди левове”, допълни Арнаудова.

Второто обвинение срещу кмета Марин Рачев е за сключване на неизгодна сделка, с която е ощетил бюджета с над 100 хиляди лева.

„Като кмет той е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди да стане кмет; имот, който преди това е ползван от кмета, но сега го е купил, след като е станал кмет, на стойност, надвишаваща пазарната стойност на този имот”, каза още Румяна Арнаудова.

Евродепутати представиха критичен доклад за борбата с корупцията у нас

Въпреки че сигналите за злоупотреби срещу кмета са подадени още преди година, прокуратурата отрече върху него да е имало политически чадър.

„Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които са доста и не мога да ги възпроизведа, са извършили работи за над 13 милиона лева”, подчертаха от прокуратурата.

А кметът заяви: „Няма нормален човек, който да не се притесни, ако му се повдигне обвинение, но аз вярвам в правовата система на държавата и съм сигурен, че истината ще излезе наяве”. На въпрос дали има злоупотреби за 13 милиона лева с обществени поръчки, той отвърна, че „това съдът ще го каже”.

В акцията участваше и звеното за защита на свидители, тъй като има данни, че са заплашвани хора, за да не свидетелстват срещу Марин Рачев.

Дадоха на съд 6 ръководни лица от „Напоителни системи“

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.