В петък стана ясно, че управителят на НЗОК е поискал промяна в парите на Касата

На 16 февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

„Хубаво е направил Камен Плочев, че е поставил този въпрос, не е хубаво, че превръща един финансово-административен въпрос в политически”, коментира в студиото на „Здравей, България” проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина”.

„Дължим най-много пари на Германия, Франция и Италия и по-малко – на Австрия и на Белгия. Този проблем не е от вчера, този проблем е от много отдавна”, съобщи проф. Начев.

„Всеки човек, който има малко управленски опит, знае, че не е възможно да се говори за актуализация на бюджет през февруари месец. Проф. Камен Плочев трябва да постави въпроса, но въпросът трябва да бъде решен чрез съгласуване между Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК.  

В Закона за здравното осигуряване е записано, че със средства от държавния бюджет има възможност за целево финансиране на НЗОК по въпросите на европейските координации. Става дума точно за финансиране на лечение на български граждани в чужбина”, обясни той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.