Преди дни Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев

"През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал", коментира в студиото на „Здравей, България” здравният министър Кирил Ананиев. 

Камен Плочев няма да подаде оставка като шеф на НЗОК

 

"Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани. Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане", подчерта Ананиев. 

В петък здрвният министър поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка. 

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

„Това, което в рамките на бюджетната процедура за 2018-а година, професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси – това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца”, подчерта Ананиев. 

Камен Плочев единодушно бе избран за управител на НЗОК

"Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС", изтъкна Ананиев. „270 милиона лева ние дължим към чуждите здравни каси, през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона лева”, съобщи той. 

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

"Тогава той изрече шест неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: "Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран". Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат "картбланш" да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал, като каза, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал", разказа Кирил Ананиев. 

Здравният министър добави, че в действителност имало две писма - едно до Народното събрание и едно до здравния министър. "В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават", съобщи Ананиев. 

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено когато е управител на такава институция като НЗОК. Според мен той се забърка в тази история, без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев. 

Парламентарната група на ГЕРБ ще обсъди казуса с Плочев този следобед.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.