Според данни за смъртни актове само през септември в конфликта са загинали 54 руснаци

Десетки руснаци са загинали в Сирия. Признанието дойде от Кремъл, след като седмици наред информацията беше отричана. Родители на убити в Сирия руснаци потърсиха медиите, с което притиснаха властта да промени версията си.

ООН: Намалява шансът за мир в Близкия изток

Смъртта на Евгений Аликов и опитите на майка му да разбере какво е станало със сина й бяха една от причините Русия да се принуди да признае, че в Сирия са загинали много руснаци. Само допреди няколко дни Кремъл отричаше.

Във вторник вечерта министерството промени тази версия и написа, че загиналите са десетки. Как сигналите на майките доведоха до разкриването на по-големия брой жертви?

Нина Атюшева показа смъртния акт на сина си Евгений. Той е от 2 септември. Друга майка сравнила номера на смъртния акт на сина си от 28 септември. Станало ясно, че само за тези 26 дни в Сирия са загинали 54 руснаци.

Засега никой не може да каже със сигурност кой плаща, въоръжава и организира заминаването на наемниците. Бият се на страната на режима на Башар Асад. Отрядите им са военизирани, бойците имат номера и дори получават медали.

Нина Атюшева получила два такива заедно със смъртния акт на сина си. Твърди, че човекът, който ги донесъл, й дал и 5 милиона рубли, или около 70 хиляди евро, без обяснения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.