Енергийният министър реши да напусне правителството заради продажбата на ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял тази сутрин с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал да се оттегли от поста.

Министърът на енергетиката подаде оставка

Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет. "Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", посочи премиерът, цитиран от БТА. 

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

"Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как", добави той по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ. "Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не са били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път - когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки", заяви Борисов.

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Ще има ли проверка на сделката по продажбата?

"Няма как да контролираме или да попречим на сделка между частни компании в Чехия. Имаме институции - КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС. Сега тези институции ще си свършат работата. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка. Смятам, че Теменужка Петкова е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е - това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести", уточни премиерът.

Петкова: Няма официална информация, че индийци ще купуват ЧЕЗ

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.