От кабинета припомниха, че нямат отношение по сделката за ЧЕЗ между двете частни компании

Премиерът разпореди ДАНС и НАП да направят пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ, както и на дружеството купувач „Инерком България".

От кабинета припомниха, че нямат отношение по сделката между двете частни компании, но ще използват ресурса си да проверят всички обстоятелства и да гарантират енергийната сигурност.

Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

Междувременно стана ясно, че голяма международна банка ще финансира сделката.

Бизнесът на шефа на „Инерком” Гинка Върбакова е с 10-годишна история. Парите са натрупани от сделки със зелена енергия, разкри пред NOVA един от адвокатите на семейството – Иво Лулчев. Познава ги от дълги години, завършили са заедно Югозападния университет.

„Мислите ли, че сделка на такова високо нива може да е свързана с някаква нередност? Средствата им са изцяло от фотоволтаици. Производството на електроенергия, според мен, е един хубав бизнес, доходоносен”, коментира юристът.

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова: Ще развиваме ЧЕЗ

Тази теза се потвърждава и от думите на бизнесдамата, която заявява, че основната дейност на компанията е свързана с изграждане на централи и производство на електроенергия от ВЕИ. Групата притежава шест действащи фотоволтаични централи.

Въпреки уверенията, че компанията има опит в енергетиката, от БСП настояха прокуратурата и ДАНС да проучат всички детайли по сделката.

За съмнителна сделката смята и президентът на България (2002-2012 г.) Георги Първанов. Според него оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради приятелски отношения с Върбакова засилила съмнението, че бизнесдамата е „един бушон”.

Гинка Върбакова обаче е категорична, че „Инерком" участва самостоятелно в процедурата. Компанията ще бъде подкрепена единствено от банкова институция, която ще й предостави кредит.

Новият собственик уверява, че всички законови изисквания са спазени.

Първанов: Сделката за ЧЕЗ не буди доверие в обществото

„Инерком България" ЕАД е създадена специално във връзка с придобиването на активите на ЧЕЗ. А това било утвърдена практика.

Управляващите вече заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите. Вече имало яснота, но не и окончателно решение за това кой ще бъде новият енергиен министър.

Какъв ще бъде ефектът върху пазара след продажбата на ЧЕЗ?

Бъдещият собственик на ЧЕЗ обяви, че за председател на Съвета на директорите на "Инерком България" е поканена Милена Стоева. В момента тя е управител на дружеството, заедно със зълвата на Върбакова.

Очаква се и окончателното решение на българските регулатори.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.