Решават дали да допуснат българската държава в сделката

Последен ден от преговорите на Гинка Върбакова и "Инерком" с ЧЕЗ в Прага. Днес е решаващият ден и трябва да стане ясно дали изобщо чешката компания е склонна да допусне българската държава до сделката. От ЧЕЗ официално заявиха за NOVA, че надзорният съвет на компанията все още не е готов с крайното решение. Окончателно новината трябва да бъде съобщена малко след 14.00 ч. българско време.

Ще може ли държавата да купи дял от ЧЕЗ?

От решението трябва да стане ясно дали чешката компания е склонна да допусне българската държава до тази сделка. Още в първите дни на преговорите  от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката българското правителство да се договори с Гинка Върбакова.

Моника Йосифова: Опитът да бъда замесена с „Инерком“ е фалшива новина

От чешката компания официално обявиха за NOVA през вчерашния ден, че вече има готови сценарии какво би се случило, ако Върбакова не успее да осигури цялата сума. Тя има девет месеца на разположение след момента, в който сделката бъде официално одобрена от българските регулатори. През това време тя трябва да изплати цялата сума.

В случай, че не успее да я събере, ЧЕЗ остава единствен собственик на активите и се задейства процедура с два сценария. В първия има вариант, при който „ЧЕЗ Груп” започва преговори с втората по сила оферта. Става въпрос за индийски консорциум. Той обаче ще трябва да започне цялата процедура от начало. Във втория случай цялата процедура просто се прекратява, обясниха от "ЧЕЗ Груп".

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.