Демонстрацията идва след убийството на разследващия журналист Ян Куциак

Десетки хиляди души се събраха тази вечер на площад в Братислава, за да протестират срещу корупцията и да поискат оставката на министър-председателя Роберт Фицо, съобщиха БТА и Франс прес.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

Демонстрацията бе организирана след убийството на разследващия журналист Ян Куциак, което шокира Словакия и имаше силен отзвук и в чужбина.

Словашкият премиер отхвърли искането на президента за предсрочни избори

Преди да бъде застрелян заедно с годеницата си, журналистът се е готвел да публикува статия за предполагаеми връзки между словашки политици и италиански бизнесмени, заподозрени във връзки с калабрийската мафия ндрангета. 

СЛЕД РАЗСТРЕЛА НА ЖУРНАЛИСТ: Словашкият президент иска предсрочни избори

Демонстрантите издигнаха плакати, някои от които бяха учтиви ("Моля, подайте оставка"), други - по-агресивни ("Фицо спи с мафията"), а трети - лаконични ("Тъжно ми е" или "Негодници").
Протестът започна мирно, с различни речи, въпреки опасенията на Фицо, че ще се стигне до насилие. 

Освободени са италианците, задържани след убийството на журналиста Ян Куциак

Политическата криза накара една от партиите от управляващата коалиция, "Мост-Хид", да обмисли излизане от правителството, ако Калиняк не подаде оставка. Ако партията вземе това решение, очаквано в понеделник вечерта, Словакия ще се ориентира към съставяне на правителство на малцинството или към предсрочни избори. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.