Нелегалният пазар е нанесъл щети за 4,83 млрд. лева в периода 2009 - 2014 година

Всяка кутия цигари с паспорт в интернет. Целта на промяната е да съдейства в битката за контрабандата. Новата система се казва "Трак енд трейс" и ще бъде въведена през май догодина.  Важна е, защото се оказва, че 2/3 от заловените цигари всъщност са легално произведени, но нелегално изнесени.

Откриха злато и сребро за над 30 хил. лв. в бельото на румънка

По преценка на всеки митничар и след обучение как се прави оценка на риска, съмнителните камиони се проверяват на скенер. Товарът се гледа на  монитори, има и камера, която индикира наличие на топлина в случай, че нелегално се превозват бежанци или защитени видове животни. От началото на годината обаче има бум на заловени контрабандни цигари. 31 милиона къса само за първите два месеца. За цялата минала година са заловени 38 милиона къса.

Арестуваха двама българи за контрабанда на турската граница

„Стартирахме успешно годината с няколко добри реализации като се надяваме да запазим темпото до края”, разказва говорителят на Агенция „Митници” Тамара Влайкова.

Новата мода в контрабандата са нелегално изнесени цигари с легален български бандерол.

Има ли скрито-покрито в данните за контрабандата през 2017 г.?

„Целта е те да бъдат продадени в други страни на Европейския съюз, където цените се по-високи”, казва служителката на Агенция „Митници”. Пътят на нелегалния износ тръгва от България и завършва най-често в Германия и Великобритания. С цел да пребори този вид  контрабанда от май догодина се въвежда система за проследяване на произведените легално цигари.

Щетите от контрабандата на цигари - 4 млрд. лв. за 10 г.

Нелегалният пазар според Центъра за изследване на демокрацията е нанесъл щети в размер на 4,83 млрд. лева за периода 2009-2014. Приходите от контрабандата пък ползват за финансиране на престъпни групи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.