Предложението на БСП беше прието единодушно от депутатите

Сагата „ЧЕЗ”. Премиерът разпореди цялата информация за енергодружеството през годините да отиде в парламента. Бойко Борисов отново отрече да е свързан по какъвто и да е начин със сделката. А депутатите създадоха специална анкетна комисия, за да изяснят подробностите около продажбата. В комисията, която ще работи около месец, ще участват трима народни представители от всяка парламентарна група, като общият им брой ще бъде 15. Председател ще бъде депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Без да се делят на управляващи и опозиция, депутатите решиха: за един месец всичко за ЧЕЗ се слага под лупа.

Имаме доста съмнения около тази сделка. Не може Народното събрание да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката. То е длъжно да упражни всички факти и обстоятелства около фирмата купувач“, мотивира предложението на левицата депутатът Драгомир Стойнев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че управляващите нямат „никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в НС”.

ЧЕЗ: „Инерком” може да не успее да плати за сделката

Подкрепяме създаването на такава анкетна комисия, защото смятаме, че така ще излезе обективната истина”, допълни Цветанов.

И още: не искали спекулации и игра на страхове.

„Нека да е прозрачно, да видим всичко за приватизацията и за планираната продажба”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„С риск да стане съмнително това, което става в тази зала, ние от опозицията подкрепяме предложението”, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Президентът свиква КСНС заради сделката с ЧЕЗ

За да избегне риска да го разберат грешно, премиерът също разпореди - всичко, което се знае за ЧЕЗ, да отиде в парламента. След вчерашното изявление на ръководството на чешката „ЧЕЗ”, че лично премиерът не ги искал у нас, уточни, че не било така.

„Защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. До вчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам. И че през годините аз съм им пречел. Ние не сме пречели на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Затова им пращали проверки и на трите енергоразпределителни дружества. А премиерът, сам по себе си, нямал нищо общо с ЧЕЗ.

„Единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам, няма как тогава да имам общо с тази сделка”, коментира премиерът Борисов.

А дали държавата е готова да вложи пари в ЧЕЗ и колко, според енергийния министър Петкова, било рано да се каже.

„Държавата не може да поема ангажименти и да осигури финансирането на някаква частна компания”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Яснотата по сделката ЧЕЗ се очаква в началото на април. А за повече енергия и в енергетиката, и в управлението, вицепремиерът-рожденик Валери Симеонов почерпи колегите си специално.

Междувременно, компанията на Гинка Върбакова "Инерком" уведоми антимонополната комисия, че е сключила договор с ЧЕЗ Груп за придобиване на акции на дружеството в България. Това е част от законната кореспонденция с институциите при сключването на подобен договор. Оттук нататък Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали сделката нарушава правилата на българския пазар.

Репортери: Мия Димитрова, Велина Сашева

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.