Ако трябва, цялата администрация да излезе навън, за да контролира ремонтите, заяви премиерът

"Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. Ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада. Обърнете внимание, Нанков, особено по скоростните пътища. Където отговарят общините, ще им помогнете да вземат мерки. Вижте и горещото рециклиране. Но отворят ли се такива дупки, започвате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе ТОЛ системата. Пътищата като километри са ни много, парите за поддръжка са малко. Влезе ли ТОЛ системата, аз съм убеден, че поне милиард – милиард и половина приходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка". Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството. Основните теми, които се обсъдиха, бяха противодействието на битовата престъпност и състоянието на републиканската пътна мрежа в края на зимния сезон. 

Можем ли да осъдим общината заради щети от дупки по пътищата?

Борисов обвърза осъществяването на пътните ремонти с безопасността на движението и препоръча АПИ и полицията да бъдат ангажирани активно с осигуряване на сигурността на пътуващите по време на ремонтите.

"Възлагаш на областните началници – всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... 200 000 души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", добави Борисов. 

ДУПКА ДО ДУПКА: Лунен пейзаж по пътищата в цялата страна

Премиерът възложи на министъра на вътрешните работиВалентин Радев организирането на видеонаблюдението и осигуряването на полицейско присъствие в малките населени места да стане негов личен приоритет. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.