При пожара в търговския център загинаха 64 души

В Русия днес е ден на национален траур заради жертвите от кошмарния пожар в търговски център в град Кемерово. 

Трагедията отне живота на общо 64 души. 41 от тях са деца.

Разследването на причините за пожара продължава, а във вторник хиляди хора протестираха в столицата Москва и над 20 други града с искане виновните да бъдат строго наказани.

Купчини цветя, послания, играчки и снимки на загиналите деца се появиха в десетки руски градове. Знамената над всички официални сгради са свалени наполовина. В църви в цяла Русия се отслужиха литургии в памет на загиналите, а в Кемерово и няколко градчета в околността започнаха погребенията им.

Купчини цветя, послания, играчки и снимки на загиналите деца се появиха в десетки руски градове. Знамената над всички официални сгради са свалени наполовина. В църви в цяла Русия се отслужиха литургии в памет на загиналите, а в Кемерово и няколко градчета в околността започнаха погребенията им.

Стотици руснаци на протест след пожара в Кемерово (ВИДЕО)

Спонтанно протестът стана политически. Демонстрантите скандираха "Страната вече гори". Появиха се и призиви за оставка на президента Владимир Путин. 

По последни данни, изнесени от заместник-министъра на извънредните ситуации Владлен Аксьонов, загиналите в пожара са 64. Десетина от тях бяха погребани днес в Кемерово.
"Няма изчезнали", каза днес Аксьонов. Но снощи Следственият комитет на Руската федерация бе съобщил, че е съставил списък с 67 изчезнали, отбелязва Франс прес.

Идентификацията на жертвите е силно затруднена, защото много от тях са изгорели живи сякаш са били в пещ, в която температурата, надхвърля 600 градуса. Досега са идентифицирани само 27 тела, по данни на руското министерство на извънредните ситуации.

Публикуваният списък на жертвите дава представа за мащаба на драмата. Най-малкият загинал е момче на 2 години, а 19 от загиналите са на възраст под 10 години. Загинали са половината ученици от пети А клас на училището в близкото село Трешчевски. 37-годишната учителка по английски Татяна Дарсалия от езикова гимназия номер 17 в Кемерово е загинала героично, опитвайки се да спаси пет деца. Сред спасените от нея е дъщеря й.

Друга от жертвите, Елена Вострикова, е била на 30 години. Трите й деца на възраст 2, 5 и 7 години и 23-годишната сестра на съпруга й също са загинали в пожара. Снимки на съпруга на Елена - Игор Востриков, който размени остри реплики със заместник-губернатора на Кемеровска област Сергей Цивильов, обикалят руския Интернет от вторник насам.

Стотици души се събраха днес на погребението на 57-годишната Надежда Агаркова и двамата й внуци - Константин и Мария, съответно на 8 и на 10 години. Тримата са загинали в един от киносалоните.

Все още шокирани, стотици жители на Кемерово се събраха днес на централния площад на града, за да изразят болката и гнева си. Някои от тях носеха плакати или призоваваха за оставката на местните власти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.