Стопява ли се разликата между ГЕРБ и БСП?

Ново проучване на "Алфа Рисърч" показва стопяване на разликата между ГЕРБ и БСП. Как се отразяват на правителството скандалите с ЧЕЗ и Истанбулската конвенция.

"Алфа Рисърч: ГЕРБ - 23,1%, БСП - 20,5%

„Това е част от регулярното тримесечно обществено проучване относно политическите нагласи у нас. То отразява тенденциите в общественото мнение и в нагласите на хората през първите три месеца на 2018 г. Те бяха наситени с поредица от събития и с немалко скандали. Всички те имат своето влияние върху отношението на хората към обществено-политическия живот”, коментира в „Здравей, България” социологът от „Алфа рисърч” Геновева Петрова.

Данните от проучването показват, че 57% от хората смятат, че правителството по някакъв начин е замесено в скандала с продажбата на ЧЕЗ. Това от своя страна нанася имиджовия щети на кабинета, поясни социологът.

„Много голяма част от хората смятат, че скандалът се използва, за да се дискредитира правителството”, допълни Петрова.

Сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение, социолозите отбелязват отзвука от политическите изказвания на руския патриарх Кирил. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи. За първи път след Украинската криза и анексирането на Крим е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%.

„Председателството на Съвета на ЕС е част от поредицата външни политически събития. Голяма част от хората смятат, че то е успешно. 50% одобряват и приоритета за интеграция на Западните Балкани в ЕС”, каза ” Геновева Петрова.

Въпреки скандалите премиерът Бойко Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета - Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева.

Въпреки скандалите помежду им „Обединените патриоти” успяват да се задържат на 5,2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29,8%), следван от Валери Симеонов – 11,4% и Волен Сидеров – 6,4%.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.