Проверявала ли е прокуратурата Гинка Върбакова и съпруга й?

Държавата рязко промени позицията си за участие в сделката за ЧЕЗ и обяви, че няма да се включи в нея. Решението съобщи финансовият министър Владислав Горанов, а реакциите не закъсняха.

„Държавата не е била участник в сделката за закупуване на ЧЕЗ. При продажбата беше обявено, че има такова желание, но не е имало акт на правителството за участие в сделката”, коментира в студиото на „Здравей, България” Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ.

"ЧЕЗ-Прага": Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

„За да защити държавата обществения интерес, тя би трябвало да може да го дефинира. Тази сделка според нас не бива да се случва просто така. Не можем да гледаме на нея просто като на сделка между две частни компании, поради две причини – първата причина, едната компания не е съвсем частна, тъй като има държавно участие в нея, и второ – става въпрос за една трета от електроразпределението на България, което касае 3 милиона души”, коментира Крум Зарков, депутат от „БСП За България”.

Цацаров: Няма досъдебни производства срещу Върбакови и „Инерком“

Димитър Лазаров от ГЕРБ цитира данни от проверката на прокуратурата на физическите лица, свързани с покупко-продажбата на ЧЕЗ.

„Извършена е проверка на Гинка Върбакова и съпруга й. От информационната система на прокуратурата няма информация срещу тях да е образувано досъдебно производство. По отношение на Върбаков, да, той е бил привлечен като обвиняем по дело преди 4-5 години заради ДДС, но спрямо него е прекратено обвинението. Тази проверка е правена в началото на март по искане на ДАНС и на президента. Тя е изпратена като информация на президента на България Румен Радев”, заяви още Димитър Лазаров от ГЕРБ.

ПО КАЗУСА „ЧЕЗ”: Прокуратура, правителство и КЕВР – в парламента

„За разлика от правителството, ние не сме ревизирали нашата позиция. Ние сме за разваляне на сделката, но не за експрориация, а за разваляне на сделката или предотвратяване на нейното сключване според българските закони. Такива възможности има и ние ще се възползваме от вяска една от тях”, коментира Крум Зарков.

Целия разговор гледайте във видеото.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.