Лаптопите втора ръка имат важни предимства пред новите, нискобюджетни лаптопи, предлагани на пазара

В свят като днешния човек се сблъсква с дилемата дали да отдели повече финансови средства за закупуването на нов лаптоп или да вземе употребяван такъв. Новите модели често са скъпи, докато евтините преносими компютри не гарантират качество и надеждност. Това поражда въпроса дали си струва да се купува чисто нов, като може да се вземе качествен лаптоп втора употреба на достъпна цена. Преди обаче човек да прибегне към закупуването на важна вещ като лаптоп, трябва да си отговори на въпроса за какво иска да го използва. Често срещаните причини са свързани с работа в офис или от вкъщи, образователни и научни цели, правенето на презентации, проекти, обработката на данни и др.
 
Когато причината за закупуването бъде изяснена, така ще се знае и на какви технически параметри човек трябва да наблегне, за да може лаптопът да е подходящ за изпълнение на целите му.
 
По тази причина възниква и дилемата дали човек трябва да заложи на нов или употребяван лаптоп. Разбира се, и двата варианта имат своите плюсове и минуси.  Почти всяка машина може да превъзхожда друго устройство по едни параметри и да отстъпва по други показатели.
 
Предимствата на лаптопите втора употреба
 
Качествените и мощни лаптопи струват много. Причината за това е ясна – частите и елементите, от които са направени, са на високо ниво и освен това, те се поддържат и в тях постоянно се внасят подобрения. Често обаче човек не може да си позволи да закупи чисто нов лаптоп и това е една от основните причини да се прибягва до търсенето на употребявана техника, каквато се предлага в онлайн магазин PCLife.bg. Ето какво ни споделиха от екипа на ПС Лайф относно предимствата на подобна покупка.

Едно от големите предимства на употребяваните лаптопи е, че те са маркови – произведени от утвърдени световни лидери като Dell, HP, Lenovo. Ако в началото на създаването си лаптопа е бил на недостъпна цена, когато е вече втора ръка, той запазва всички онези негови качествени елементи и части, които притежава. Това, че е употребяван, не означава, че лаптопът втора ръка е към края на живота си. В повечето случаи дори тези лаптопи са били използвани за кратко време и имат дълъг живот, по-дълъг понякога и от чисто новите такива.
 
Добър пример, който доказва, че понякога е по-добре човек да си закупи употребявана техника, отколкото нова, е свързан с дънната платка. Риска при закупуването на лаптоп втора употреба е свързан с повредените кондензатори на дънната платка. Това създава неудобство, тъй като в единия момент работи, в другия не. Но решението за това е много лесно и не изисква големи финансови средства, а именно подмяна на самите кондензатори. Цената варира от 0,50 лв. до 6 лв., в зависимост от модела. Много често употребените лаптопи имат остатъчна гаранция, което е удобство, осигуряващо ремонт при нужда.
 
Ако човек обаче не иска да се сблъсква с потенциалните, макар и малки проблеми, той бива поставен пред дилемата нов или употребяван лаптоп. Разбира се това, че лаптопът е нов, не означава, че след седмица използване или след месец, потенциалните проблеми при употребявания лаптоп няма да се появят и при него. Независимо от избора обаче, човек трябва да знае за какво иска да използва лаптопа си и да го прави разумно, за да се избегнат всички възможни проблеми. Добрата грижа за техниката отчасти осигурява нейния по-дълъг живот.
 
*Платена публикация