За пръв път то бе транспортирано от частна охранителна фирма, а не баретите

След като беше в Норвегия, Панагюрското златно съкровщие отново се върна в родния си град – Панагюрище. Колко време ще остане там и как ще се охранява? При драконовски мерки за сигурност то беше докарано от София в родния си град Панагюрище. За първи път 9-те златни съда ще останат в родния си град за повече от два месеца.

Откриха антични предмети за милиони в Рупите

Освен това, за пръв път частна охранителна фирма, а не баретите транспортира с брониран камион съкровището от Националния исторически музей в София до Панагюрище. Деветте съда бяха пренесени в огнеупорни кутии. Привилегията да докосне уникалните златни съдове за шеста поредна година се падна на Атанас Шопов.

Тракийските принцеси познавали епилацията

„Изживяването е една магия, един трепет, едно вълнение, особено когато ти държиш оригинала. Това е потапянето в живота на тези народи, които са го създали, които са го потребявали за  духовните си потреби”, каза той.

В печата: 300 бона вземат фирми от копия на БГ съкровища

За него най-внушителният съд от златния сервиз е амфората - ритон. Върху нея е изобразена цялата митология на траките. Тежи над килограм и 600 грама.  Цялото съкровище е изработено чрез изковаване на златен лист върху подложка.

Откриха две деца, принесени в жертва от траките

„Изработката му е уникална, тъй като няма аналог до този момент в света. Анализите показват, че има най-голямо съдържание на златно, но плюс  това има и примеси на сребро и на скъпоценен камък, т.нар. тип найло”, разказа археологът Васил Кацаров.

Хиляди превзеха Перперикон за ден

За панагюрци връщането на съкровището в родния си град е празник. Съкровището ще остане там  до 11 юни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.