Вижте снимки от пика на 15-ия международен театрален фестивал "Перперикон"

Интересът към Скалния град на траките Перперикон край Кърджали безспорно нараства, хиляди хора от района и съседните области се изкачиха до върха в събота вечерта, предаде БГНЕС.

 

Първи преди обяд бяха 38 посланици, водени от министъра на туризма Николина Ангелкова. Те не скриха възхищението си от уникалния паметник и се ангажираха да го рекламират в държавите си като особено привлекателна туристическа дестинация.

 

Вечерта стръмните пътеки по скалите едва успяха да поемат гъстия поток от хора, пристигнали от Кърджали и съседните области.

 

Преди потока на "светулките" обаче Перперикон се превърна в сцена на мистерии, жречески предсказания, древни занаяти, музика, театър, танци. Ренесансови блок-флейти от холандското трио "Ранни птички", древногръцка лира, огнено-винен ритуал, наричания, тъпани огласиха околностите, а имаше и хора, накацали по всевъзможните височини на скатовете.

 

Това беше пикът на 15-ия международен театрален фестивал "Перперикон", който обаче тази година премина без театрални представления заради липсата на финанси. 

 

Жрецът на Дионис и този път предсказа съдбата на гостите на проявата, която сложи и точката на археологическите проучвания на Акропола на Перперикон.

 

Хепънингът на скалния град бе под наслова "Духът на Перперикон" така, както местните хора са нарекли мястото "върхът на духовете" – Джин тепе. В Двореца-светилище бе отиграна възстановка, в която от владетеля се измоли гадателство в храма на Дионис. Избрано сред зрителите момче получи предсказание за бъдещето си с огнено-винен ритуал. Подобно благоволение вече са получавали редица български политици и хора на изкуството, макар впоследствие да се е оказвало, че и жреците грешат. Римски воини посрещаха гостите на входа на южната кула, а после и занаятчии показваха уменията на древните хора, населявали скалния град. В църквата на Никета Ремесиански детски хор изпълни православни песнопения, а кукленият театър от Стара Загора изнесе представление в традициите на средновековното изкуство на западния площад. Светлинното шоу на финала и филмът – възстановка на битката между траки и римски легион, превърнаха стените на кулата в кино-екран, а човешкото множество, накацало по скалите, застина пред баталните сцени.

 

Тази година не беше излъчен лауреат на фестивала, тъй като идеята на организаторите бе вниманието да бъде концентрирано изцяло върху Перперикон. По традиция наградата е сребърен дубликат на пръстен с печата на Птолемей Втори Филаделф.

 

"Опитът ни подсказва, че избирането на заслужил човек е престижно и за нас, и за него самия, но обикновено тогава акцентът пада върху наградата. Сега целта ни е да покажем, че дългогодишните усилия на археолозите са се увенчали с огромен резултат", коментира преди дни директорът на феста Петър Савчов.

 

Основен акцент беше концертът на холандските "Ранни птички", които гастролираха за втори път в България.