Там ще посрещнат Възкресение на улицата - пред църквата

Тази вечер в пловдивското село Черноземен ще посрещнат Възкресение на улицата - пред храма. Църквата - паметник на културата, се срутила преди две години и оттогава дори достъпът до нея е забранен. Заради стойността си храмът получил еврофинансиране, но собственикът - Пловдивската митрополия, отказал парите.

Баба и внуче с обща мисия – да спасят храм

Храмът „Св. Георги” в село Черноземен е 170-годишен паметник на културата. С мраморен под и скъпоценен иконостас. Оцелял дори след пожар по време на игото. Срутил се сега - след погребение. През последните 15 години Делко Бучуклиев биел камбаните на храма. Днес – беззвучни и дори опасни. Голямата с тегло от 400 килограма е на път да падне.

Руши се една от най-старите църкви в България

Вече 11 години Тоня Христозова е кмет на селото. Първото, с което се заела, било състоянието на храма. След като от Пловдивската митрополия заявили, че средства няма, Европа дала 750 000 лева. Подписът си трябвало да сложи свещеника на храма отец Георги. Митрополитът обаче не давал да подпише с мотива, че парите били прекалено много. Било редно да се похарчат със 118 000 лева по-малко.

Монаси продават картофи, за да спасят храма си (ВИДЕО)

Срокът изтекъл и църквата изгубила финансирането. Екипът на „Събуди се” потърси отец Георги, за да попита защо. Той обаче вече не живее в селото и откакто църква рухнала, никой не знаел къде се намира.

Секретарят на Пловдивската митрополия Георги Мекерев пък отговори, че църквата е паметник на културата и без разрешение „не може и керемида да се премести”.

СПЕШЕН РЕМОНТ: Възстановяват с робот стенописи в Бачковския манастир

От Министерство на културата пък обясняват, че за да помогнат, още преди две години поискали от Митрополията проектна документация за започване на процедура. Такава обаче във ведомството и до този момент не била постъпила.

Докато показва огромните пукнатини, разрушения олтар и иконите потънали в прах, кметът разказва и за църковните имоти, от които храмът все пак имал някакви доходи. Събирали се в сметка. След като храмът рухнал, касиерът на църковното настоятелство предал всичко в ръцете на отец Георги. Дотогава годишните доходи на храма били около 2000 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.