Това заяви премиерът по време на 21-ия Международния икономически панаир в Мостар

С уверения за мирни преговори с Косово завърши срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Сърбия. Освен с Александър Вучич, той ще разговаря и с Хашим Тачи.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА БОРИСОВ С АЛЕКСАНДЪР ВУЧИЧ ВИЖТЕ ТУК

На международния панаир в Мостар българският министър-председател призова всички балкански лидери към разум в името на стабилността.

Сред проблемните поводи от последните месеци Бойко Борисов открои словесните престрелки между Сърбия и Косово, напрежението около Кипър и Гърция и липсата на съгласие по изборния закон на Босна и Херцеговина.

"В едно нещо съм убеден – ЕС иска мир и просперитет на Балканските страни", каза министър-председателят по време на 21-ия Международния икономически панаир в Мостар.

"Дали големите геостратегически играчи искат същото – надявам се да е така. Президентът Вучич полага огромни усилия. Като човек от Балканите познавам сърбите и знам колко му е трудно, знам колко усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира. Истински се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са много пресни“, коментира още премиерът.

„В общи линии настроението не е много оптимистично. По-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така. Нека да съм песимист, нека ме упрекнат в това. Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, към нашите братя хървати, сърби, целия регион от Гърция до Румъния, Хърватия, Словения, тези, които са на Балканите – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите", призова Бойко Борисов.

"Не бива да бъдем егоисти и да си мислим, че даден конфликт ще подмине някоя от нас. Мостар е хубаво място да се кажат тези неща“, допълни премиерът.

„Нашата майка е Европа. Убеден съм, че Европейският съюз иска мир и просперитет на Балканите. Още веднъж поздравявам Вучич за здравата енергия и се надявам така да продължи и за напред, защото невинаги в Европа това, което искаш, става веднага“, каза Бойко Борисов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.