Кметицата на "Младост" беше заведена в съда с белезници и под засилена охрана

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на „Младост" Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров, който е обвинен, че е посредничил при предаването на подкупа. 

Според магистратите има достатъчно доказателства за обосновано предположение за извършване на престъплението, както и че е възможно тримата да извършат ново престъпление или да се укрият.

СЛЕД ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ: Иванчева зад стъклена преграда в съда (ВИДЕО+СНИМКИ)

Доведена в съда с белезници и под засилена охрана, Иванчева разговаря с медиите през бронирано стъкло и заяви, че арестът ѝ е част от сценарий, чиято цел била отстраняването ѝ. Иванчева твърди, че парите били подхвърлени, а зад сигнала срещу нея стояла фирмата „Ваклин Груп”.

„Не са ни светели ръцете тук въобще! Ако иска да говори с марсианците тоя, Гешев ли, какъв беше… но да гледа фактите”, заяви Иванчева.

Тя каза още, че имало "заговор да сложат служебен кмет на общината”. И показа бележка, според която заговорът бил в стола ѝ да седне заместникът ѝ Румен Русев.

Попитана дали знае кой е подал сигнала срещу нея, Иванчева заяви: „Казват, че е „Ваклин груп”.

Според прокуратурата посредник в сделката за подкупа бил бившият кмет на район „Младост” Петко Дюлгеров. А парите за рушвета били белязани със специално вещество.

„Няма документ за маркирането на банкнотите. Има само документ, с който са представени парите от Ваклин на следователя по делото”, заяви Мариана Тодорова, адвокат на Петко Дюлгеров.

Прокуратурата: Не проверяваме действия на разследващи по случая „Иванчева”

Той обаче е написал обяснение.

„Да, моят клиент, в присъствието на служебен защитник, е говорил за пари, че е получил пари от г-н Ваклин”, заяви адвокат Тодорова. От обясненията обаче не ставало ясно за какво му ги дава.

„Не, не става ясно. Обещали са му, каза ми и служебният защитник, че са му обещали, че ако даде определени показания, ще бъде освободен”, заяви Тодорова.

Друг спорен въпрос според адвокатите е кой къде е светнал, т.е. къде разследващите са открили маркиращото парите вещество.

„Светналите ръце като коледна елха е мечтата на прокуратурата за хубава и щастлива Нова година”, заяви Марин Марковски, адвокат на Десислава Иванчева.

Според защитниците Иванчева и Петрова светнали по носа, устата и деколтето.

Мярката за неотклонение не е окончателна. Следващото заседание на съда е на 26 април.

Пред спецсъда се събраха и протестиращи в защита на Иванчева.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА АРЕСТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.