Има уточнени дати и искани суми

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. Уточнени са местата и датите, на които Иванчева се е срещнала с Петко Дюлгеров, сочен за посредник в получаването на предполагаемия подкуп.

Няма нови доказателства, има уточнени дати и исканите суми, които, според обвинението, се променяли от 250 000 на 500 000 евро. Вече са посочени 3-4 дати, на които Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров, а тя е поискала и получила „дар”.

Соченият за посредник не се отказва от самопризнанията си, а кметицата настоява да се намерят записите от камерите, където са били тези срещи, които щели да докажат, че тя дори не е била там.

Още сигнали за рекет в столичния квартал "Младост"

На 8-мия ден от задържането на тримата от общината, прокуратурата нанесе нови щрихи по обвинението в искане на подкуп. Десислава Иванчева и екскметът на „Младост” Петко Дюлгеров се срещали няколко пъти, а исканата сума нараснала от 250 000 на 500 000 евро, твърдят прокурорите. Според кметицата обаче срещи не е имало.

„Аз и колегата сме поискали да се изземат камерите от тези места, за да се проверят твърденията на г-н Ваклин и да се докаже, че ние не сме били там. Това, че познаваш някой, не означава, че си го ползвал за посредник в каквото и да било”, заяви адвокат Димитър Марковски, защитник на Десислава Иванчева.

А познанството на кметицата и бившият й колега било чисто служебно. Петко Дюлгеров от своя страна стои зад самопризнанията си.

Марковски: Дюлгеров казва, че пуснал парите в кашон в колата на Иванчева

„Обещавано му е, че ако се действа за разкриване на това престъпление, ще бъде освободен и няма да бъда задържан”, заяви Мариана Тодорова, защитник на Петко Дюлгеров.

Според държавното обвинение защитата нарочно бавела процедурите.

„Правят се някакви интересни действия от част от защитата, отказват да подпишат постановления за привличане, ако откажат, това се прави пред други лица и процесуалната стойност не отпада”, заяви Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура.

А докато обвинение и защита спорят, общината в „Младост” продължава да е без ръководство. Въпреки това гражданите се обслужват. Бавят се само строителните книжа, които изискват кметски подпис.

„Нещата са в застой и очаквам най-после от всички колеги и от администрацията да се назначи заместващ кмет”, заяви Елка Кънева, началник отдел „Регистрация и контрол на търговската дейност в район „Младост””.

За поста на Иванчева бяха спрягани двама от заместниците й. Първоначално самата кметица поиска работата й да се върши от Владимир Клисуров. Обвини другия си колега – Румен Русев в преврат. В последствие се оказа, че е била подведена и с днешна дата вече няма против Русев да е изпълняващ длъжността.

„Разбрахме се, че трябва да се отпуши работата в общината. Тя е посочила Клисуров, затова ние трябва да се съобразим с решението й”, заяви Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.

Очаква се утре общинският съвет окончателно да реши кой ще бъде временният кмет. И дали посоченият Владимир Клисуров ще приеме поста.

ВСИЧКО ЗА АРЕСТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.