Реализиран футболист ги тренира без пари, имат нужда от нов терен

История за възможната интеграция - как футболът успя да върне деца обратно в клас? 75-о Основно училище "Тодор Каблешков", квартал "Факултета" в София. Четвъртокласниците се учат да умножават и делят с многоцифрени числа.

„Понякога някои деца нямат възможност да дойдат на училище. Когато липсват деца, ние обикаляме и говорим с родителите. Аз лично по няколко пъти в седмицата обикалям деца, които не идват”, разказа Десислава Панайотова,  която от осем години е учител в училището. 

Доброволци се опитват да спасят от разруха стадион "Пловдив"

За последната година образователната система е успяла да върне в клас 22 168. Толкова са и отпадналите, за които няма данни да са в чужбина. Футболът всъщност върнал осем деца от столичното 75-о  училище отново в клас. Пропускът за тренировка е бележникът. Ако не ходиш на училище, нямаш право да тренираш.

„Целта беше тези деца да ги вкараме в образователната система чрез спорта”, обяснява Илия Илиев, който е бивш футболист.

Играл е в „Славия”, „Литекс” и „Терек”. Пътят му тръгнал от гетото. Илия работи без пари и има проблем. Теренът вече е малък за 100-те деца, които тренира. 

„Много се говори за тази интеграция, за фондации, но до нас сега още никой не се е допитал. Не ни е търсил. Ще помоля държавата - един терен мисля, че е по силите им”, казва Илия.

Нов терен, който може да върне още деца в училище. Със стратегия за интеграция, наречена футбол.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.