Зад новите европейски правила застанаха Франция, Германия, Австрия и Италия

Превозвачи се събраха на извънредна среща в Министерския съвет. Поводът са новите европейски правила за товарните превози, които могат да изхвърлят българските фирми от пазара.

Декларираме категорична подкрепа от страна на правителството за българските превозвачи”, заяви след срещата транспортният министър Ивайло Московски във връзка с така наречения „пакет за мобилност", зад който застават големи страни като Франция, Германия, Австрия и Италия.

НАПРЕЖЕНИЕ: Превозвачи твърдят, че чакат фалити заради еврорегламент

Разминаванията са на няколко места. На първо място става въпрос за задължителното връщане на водачите на транспортни средства у дома. Категорично сме против. Ние считаме, че тук се нарушават човешките права. Няма как да бъдат задължавани граждани къде да прекарват своята почивка”, аргументира се министър Московски.

Той подчерта, че друга тема, която не се приема от България, е за възможността за почивка в кабините на камионите и тировете.

Превозвачите заявиха, че са получили безрезервна подкрепа и от премиера  Бойко Борисов. Той обещал, че ще постави исканията им при предстоящите си срещи с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон. Ангажирал се и да опита да уговори разговор между превозвачите и еврокомисаря по транспорта.

От бранша потвърдиха, че готвят протест на 16-17 май. Те изразиха съмнение, че ако промените станат факт, много от българските превозвачи ще се преместят в други европейски държави.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.